Melodii pe alese - XXV

Melodii pe alese - XXV
Photo by Marcela Laskoski / Unsplash

1. Prima recomandare vine de undeva din Balcani și nu e Puya ci Emir Hot, un foarte talentat chitarist din Bosnia și Herțegovina, specializat pe metal progresiv.

Am aflat de el când mi-a fost recomandat pe forumul RMT (Romanian Metal Torrents) atunci când am întrebat de trupe de metal cu influențe balcanice.

Omul e interesant și un chitarist cu tradiție dar dintre toate piesele lui pe care le-am ascultat, You a fost singura care mi-a rămas întipărită în minte, o baladă progresivă excelentă.

2. A doua melodie este Only for the Stars in Your Eyes, una dintre multele, multele piese bune ale formației Xandria, o trupă nemțească de metal simfonic (deși eu o consideram tot "gothic" pe vremuri).

Poate că ar fi cazul să le reiau discografia la mână și să îi redescopăr.

3. Următoarea recomandare este Dawn of Sorrow, o piesă reușită de black, melodioasă ținând cont de gen. Cel mai fain lucru e însă trupa care o cântă, o trupă desființată din Finlanda cu numele de... Strigoi Mort.

4. Oare pot să recomand o piesă de la o formație japoneză? I think I can.

The Pillows sunt o trupă japoneză de metal alternativ, extrem de longevivă și talentată (sunt formați în 1989), considerați de unii un soi de Beatles ai Japoniei, o comparație nu chiar atât de deplasată. Au cu siguranța un feeling de brit rock în multe dintre piesele lor.

5. Ultima piesă este Omnio? - Bardo, o piesă atmosferică de la formația norvegiană In The Woods..., niște metaliști avantgardiști cu ceva tente de black metal.

Omnio începe lent dar hipnotic, apoi avansează și avansează și avansează până când aproape că explodează în urechile tale. O experiență auditivă faină.

Celelalte melodii recomandate pot fi găsite aici:

Melodii pe alese - I
Melodii pe alese - II
Melodii pe alese - III
Melodii pe alese - IV
Melodii pe alese - V
Melodii pe alese - VI
Melodii pe alese - VII
Melodii pe alese - VIII
Melodii pe alese - IX
Melodii pe alese - X
Melodii pe alese - XI
Melodii pe alese - XII
Melodii pe alese - XIII
Melodii pe alese - XIV
Melodii pe alese - XV
Melodii pe alese - XVI
Melodii pe alese - XVII
Melodii pe alese - XVIII
Melodii pe alese - XIX
Melodii pe alese - XX
Melodii pe alese - XXI
Melodii pe alese - XXII
Melodii pe alese - XXIII
Melodii pe alese - XXIV