Melodii pe alese - IV

Melodii pe alese - IV
Photo by Simon Noh / Unsplash

1. E cam ciudat să încep lista cu o melodie de "doliu", dar așa s-a nimerit. Mourning the Death of Aase e o piesă semi-instrumentală a formației norvegiene In The Woods.... E o solistă acolo, cu o voce superbă, dar folosește doar vocalize, fără versuri iar melodia chiar reușește să transmită senzația de disperare, tristețe, melancolie și dor. E un fel de plânset cântat pe ritmuri progresive de metal avantgardist.

2. Următoarea piesă e tot ceva mai atmosferică, doar că de data asta are versuri. Și nu doar că are versuri, ci e o pozie. Waldpoesie, care se traduce prin "Pozie de pădure" sau poate "Poezie forestieră" le aparține germanilor de la Empyrium, o trupă de folk metal cu influențe de doom și dark folk. Versurile, care pot fi găsite aici (în engleză) descriu o plimbare prin pădure.

La început totul e frumos și voios, plimbare prin natură. Apoi se lasă întunericul iar protagonistul începe să se sperie de întuneric și fuge din pădure, ca la final să părăsească pădurea fără să fi pățit nimic. Melodia urmărește perfect versurile și o acompaniează perfect. E o veritabilă poezie melodică.

3. Before the Dawn e una dintre formațiile care îmi plăceau foarte mult pe vremuri iar Gehenna (deși și The Black e foarte, foarte bună). O trupă finalandeză de melodic death metal, cu influențe de gothic, au reușit să mă impresioneze cu multe piese de calitate.

4. Aemen e o formație olandeză de metal. Interesantă dar nu tocmai memorabilă. Nu și piesa Time care, în pofida vocii enervante a solistului, impresionează prin colaborarea cu talentata Sharon den Adel, vocea din spatele Within Temptation, singura trupă care cred că poate fi pusă pe picior de egalitate cu Nightwish.

5. Seclusion e doar una dintre multele melodii superbe ale formației Penumbra. O formație de gothic metal din Franța cu un sound ceva mai exotic, încorporând flaute sau chiar cimpoi în piesele lor, se numără printre puținele formații de gothic care mi-au lăsat o impresie bună și s-au remarcat prin ceva nou. Un alt exemplu: The Prophetess. I-aș compara ușor cu Theatres des Vampires, o altă trupă de gothic, care în ciuda numelui franțuzesc e de fapt din Italia.

Celelalte melodii recomandate pot fi găsite aici:

Melodii pe alese - I
Melodii pe alese - II
Melodii pe alese - III