Melodii pe alese - V

Melodii pe alese - V
Photo by Simon Noh / Unsplash

1. Seria asta de recomandări începe cu un instrumental jucăuș numit Archaic Dance de la trupa ucraineană de black metal Drudkh. Eu zic "black metal" dar piesa aceasta are mai mult tentă de folclor medieval și complet opusul a ceea ce te aștepți de la black.

2. Și dacă tot am început cu o piesă deloc brutală, continui cu Nocturne a celor de la Secret Garden. Nu ar fi tocmai obscură, ținând cont că a câștigat Eurovision în 1995, dar nu e nici mega cunoscută (cred) și este o melodie perfectă pentru a fi lăsată pe fundal înainte de culcare.

3. Ca să nu adormim și să ne mai dezmeticim, urmează Liquid Eternity de la Ayreon.

Ayreon este proiectul muzicianului olandez Arjen Anthony Lucassen, un one-man-band care combină rock-ul și metalul progresiv, power metal, symphonic metal și chiar muzică clasică. Aproape toate albumele sale spun o poveste, intrând la categoria "rock operas" iar Liquid Eternity face parte dintr-un album cu teme SF.

4. Data trecută am vorbit de Before the Dawn, acum a venit rândul Soilwork. Departure Plan e melodia aleasă de la formația suedeză de melodic death. Ceva mai melodioși decât In Flames, sunt o sugestie bună pentru cei care caută un sound similar.

5. Și dacă am început cu Ucraina, e cumva poetic să încheiem cu Rusia, ca să nu uităm că, în pofida creaturilor din fruntea statului și a monștrilor din armată, mai vin și lucruri bune de la ei. Pozvani mnie, pozvani e o piesă de gothic metal a formației Markize. Bine, de fapt sunt franco-ruși, dar stricam simetria recomandărilor...

Celelalte melodii recomandate pot fi găsite aici:

Melodii pe alese - I
Melodii pe alese - II
Melodii pe alese - III
Melodii pe alese - IV