Melodii pe alese - XII

Melodii pe alese - XII
Photo by Mohammad Metri / Unsplash

1. Funeral e o trupă norvegiană de doom metal. Și nu orice fel de doom metal, ci doom metal funeral, fiind chiar unii dintre pionerii genului.
Deși acum nu prea mai ascult doom, From These Wounds continuă să mi se pară o piesă reușită.

2. Ca să schimbăm atmosfera, de la doom o să trec la muzică electronică prin trupa Andain. Nu pot să zic că s-au remarcat ca formație* pentru mine* dar You Once Told Me a fost o piesă memorabilă.

3. Dacă tot am început cu doom funeral, Crowd of Mourners e o melodie instrumentală a formației de black metal Enslavement of Beauty. Pe lângă faptul că e bună din punct de vedere muzical, mi-a plăcut faptul că reușește să transmită senzația de cor de bocitoare. Un cor mai metal dar tot cu atmosferă funebră.

4. Rămân pe metal dubios cu Sopor Aeternus ("Somnul cel de veci", în traducere din latină) sau Sopor Aeternus and The Ensamble of Shadows pe numele lor întreg e un proiect muzica de neoclassical dark wave, format de un artist non-binar. Da, e muzică ciudată de la o persoană ciudată dar de regulă genul acesta de artiști scot cel mai interesant metal.

Am ascultat mai multe piese, albume chiar, iar Ein freundliches Wort hat meine Seele berührt e una dintre cele care s-au remarcat.

5. Ultima melodie are un nume foarte inspirat: Stigen (Outro). După cum îi spune numele, e un outro de pe unul din albumele Finntroll dar sună atât de bine, de energic și de original încât m-a lăsat dorindu-mi mai mult.

Celelalte melodii recomandate pot fi găsite aici:

Melodii pe alese - I
Melodii pe alese - II
Melodii pe alese - III
Melodii pe alese - IV
Melodii pe alese - V
Melodii pe alese - VI
Melodii pe alese - VII
Melodii pe alese - VIII
Melodii pe alese - IX
Melodii pe alese - X
Melodii pe alese - XI