Adevăratele știri - III
Anecdotă? Nu, fabulă! Nu, eseu glumeț!
Prima recomandare e una dificil de categorist. Scrisă cu mult umor de un programator legendar, povestioara de mai jos prezintă un soi de istorie a evoluției limbajelor de programare într-un mod foarte inedit și moralizator.
Se spune că televizunea a intrat într-o epocă de aur și e greu să contrazici acest lucru atunci când există seriale precum Black Sails sau Daredevil.
Dacă acum câțiva ani seriile excelente reprezentau excepțiile acum aproape că au devenit o normă. Sunt atât de multe show-uri care merită văzute încât nici măcar nu știi cu ce să începi.
The Business of Too Much TV poate fi considerat o cronică a acestei perioade și încearcă să explice fenomenul, descriind atât modul în care a apărut precum și implicațiile pe care le are asupra prezentului dar și viitorului showbiz-ului.
Una dintre cele frecvente întrebări din mediul online este dacă industria reclamelor pe Internet se află într-o bulă economică pe cale să se spargă. Doc Sears, un om cu un CV impresionant, își pune aceeași întrebare și oferă o analiză excelentă asupra fenomenului.
Is the online advertising bubble finally starting to pop?
În cazul de față nu doar articolul e de citit, dar și comentariile, în special acesta. Rar găsești pe internet posturi unde nu doar autorul cât și cititorii știu despre ce vorbesc.
Visul celor de la Microsoft a fost să aibă un sistem de operare unic pentru toate platformele. Le-a trebuit mult timp și au avut parte de și mai multe eșecuri, dar cu Windows 10 par să își fi atins scopul.
În articolul
OneCore to rule them all: How Windows Everywhere finally happened de pe ArsTechnica, istoria acestui vis e prezentată și publicului larg.
Excluzând cazurile în care politica e făcută de ticăloși, există câteva mari ideologii ai căror adepți nu par să ajungă la un punct comun.
Deși articolul următor,
The smug style in American liberalism, se referă în special la liberalii din America, observațiile de acolo sunt universal valabile.
Oamenii cu tendințe liberale tind să aibă o atitudine elitistă față de cei care nu le împărtășesc convingerile iar asta e în detrimentul lor. E greu să le explici celorlalți că de fapt le vrei binele atunci când îi iei constant peste picior și îi tratezi ca și cum nu ar fi capabili să gândească singuri.
E genul de lectură care îți schimbă dramatic perspectiva când vine vorba de politică și liberalism.
Articolul face casă bună și cu The Worldview Problem for American Politics. Și acesta face tot un studiu de caz asupra curentelor democrate (liberale) și conservatoare / republicane din state și conține la rândul său adevăruri universale. Se evidențiază însă prin faptul că reușește să prezinte lucrurile din ambele perspective.
Te-ai gândit vreodată că toți cei care se uită la Antena 3 sunt niște naivi manipulați? Te-ai gândit vreodată că toți cei care iau în derâdere Antena 3 sunt niște băsiști? Ei bine, citește articolul de mai sus și probabil ți se va schimba perspectiva cum mi s-a schimbat și mie.
Cum tot vorbeam la începutul postului de seriale TV reușite, Billions este un astfel de show despre lumea fondurilor de hedging (de risc? nu cunosc termenul român, spre rușinea mea).
Articolul The Secret of Billions e o combinație fascinantă între review și tutorial, explicând realitățile și mecanismele financiare din spatele serialului. Nu aș fi crezut vreodată că poți afla lucruri noi despre domeniul finanțelor citind despre un serial TV pe tema asta, dar credeți-mă pe cuvânt că se poate.