Adevăratele știri - X

O nouă săptămână, un nou set de recomandări.

  1. Se spune că cei care nu cunosc istoria sunt condamnați să o repete iar în cazul lui Donald Trump sau al Brexitului putem apela la istorie pentru răspunsuri. Analiza are și lacune, zic eu, dar rămâne înfiorător de logică.

  2. Relativ recent a avut loc un mic shitstorm atunci când Google a șters blogul scriitorului Dennis Coopers. Arta e artă, frumusețea e în ochii privitorului și gusturile nu se discută dar când literatura unora implică incest, necrofilie, pedofilie și viol, se pot măcar ridica unele sprâncene.

Articolul e interesant pentru că abordează obiectiv cele întâmplate și pune în discuție atât conceptul de artă cât și obligațiile furnizorilor de servicii față de utilizatori dar și față de legislația în vigoare.

  1. Oamenii de știință au fost luați prin surprindere de temperaturi record ce par a avea legătură cu schimbarea climei.

Partea înfricoșătoare e că aproape săptămânal citesc astfel de știri...

  1. Pantone e o corporație americană ce poate fi considerată o autoritate globală în domeniul... culorilor.

Dacă sunteți curioși cum se pot transforma nuanțele de culoare în bani, ne explică cei de la Bloomberg.

  1. Internetul e plin de povești de succes. Cel puțin în domeniul UX nu e ceva ieșit din comun să auzi cum s-a schimbat câte un butonaș și brusc site-ul a căpătat mai mulți clienți.

De data aceasta avem însă parte de povestea unui eșec: "cum am pierdut 47% din utilizatori în urma unui redesign", povestesc cei de la Icons8 iar din povestea lor se pot trage multe concluzii utile.

  1. Încet, încet, ajung la concluzia că fizicienii au cele mai interesante vieți. De data aceasta în centrul atenției se află Heisenberg și povestea probei orale din examenul său de doctorat.

  2. Cine a auzit de Unix e probabil curios să îi afle http://spectrum.ieee.org/computing/software/the-strange-birth-and-long-life-of-unix/0. Cine nu a auzit de Unix are prilejul să o facă acum.

  3. Doctrina zombie NU este un articol despre morții vii ci unul socio-economic despre (neo)liberalism și viitorul său.

Ca o completare, un alt articol afirmă că Inteligența Artificială va distruge capitalismul, făcând afirmațiile lui George Monbiot de mai devreme (doctrina zombie) despre necesitatea unei noi ideologii cu atât mai relevante.

  1. Un articol despre arta japoneză de a nu dormi ne explică de ce japonezii nu dorm, nici nu trag un pui de somn, ci fac inemuri.

Într-o cultură în care se muncește foarte mult, să adormi la locul de muncă poate fi considerat un semn de hărnicie.

  1. Charlie Stross e un faimos scriitor S.F. care are un blog la fel de interesant precum romanele sale. Într-una dintre postări încearcă să analizeze cum ar funcționa o constituție interplanetară, oferind o mică fereastră spre modul sau de gândire și spre ideile care îi zboară prin minte atunci când încearcă să scrie ceva.

  2. Dacă mai devreme am avut ocazia să descoperim despre cum se pot face bani din culori, ar fi cazul să aflăm mai multe despre ele.

  3. Nu încape îndoială că telefoanele inteligente ne-au schimbat viața. Dar au adus oare și sfârșitul introspecției?

Personal, sunt reticent, dar nu pot ignora argumentele aduse și nici trendurile pe care eu însumi le pot observa în jurul meu. Dar evoluția unora e involuția altora.

  1. Am început postarea afirmând că cei care nu își cunosc istoria sunt condamnați să o repete. Drept urmare, mi se pare providențial să închei cu un articol despre manipulatorii istoriei chineze...