Adevăratele știri - XI

Cum a trecut multă vreme de la ultimul post de acest gen, e cazul să listez încă o serie de articole numai bune de citit.

  1. Cea mai de moment știre (pentru mine) este descoperirea unei noi exoplanete in Proxima Centauri care ar putea fi capabilă să găzduiască viață. Dacă ești entuziasmat de o astfel de veste, atunci nu e foarte recomandat să citești articolul lui Charlie Stross, San Tromobone Exoplanet Reality Check, care ne readuce rapid cu picioarele pe pământ (no pun intended).

Și dacă tot vorbim de viață extraterestră, cei de la Nautilus spun că cel mai probabil o vom găsi pe planete tip "glob ocular". Citind articolul, veți afla are e motivul și, mai ales, de ce ce sunt numite acele planete așa.

  1. O altă știre, ceva mai puțin relevantă (pentru mine) e legată de proaspetele încheiate Olimpiade de la Rio. Aparent mulți s-au ofuscat prin America din cauză că tineretul, așa zișii "milenali" nu a catadicsit să le urmărească. Mult mai relevantă mi se pare explicația acestui fenomen: tinerii nu s-au uitat la Olimpiade din cauza modului în care au fost transmise, descriind foarte bine conflictul între generații dar mai ales încăpățânarea cu care unele companii refuză să se adapteze la prezent.

  2. Și dacă tot vorbim de americani și sporturi, e interesant de aflat de ce stadioanele sunt sacre pentru ei și care este psihologia din spatele fanaticismului față de sport.

  3. Un scurticel articol despre ce înseamnă încrederea în era AirBnB ne ajută de asemenea să înțeleg mai bine timpurile în care trăim.

  4. Odată ce înțelegi prezentul și viitorul, luând în calcul și controversatul fenomen al încălzirii globale, se poate pune întrebarea dacă ar trebui să avem copii în aceste vremuri?

Întrebarea e una foarte validă, din nefericire. În momentul de față e destul de incert în ce fel de condiții vom trăi noi, cu atât mai mult pentru generațiile viitoare.

  1. Și chiar dacă vom trăi, ce ne așteaptă? Internetul lucrurilor care merg prost?

  2. Revenind la subiecte mai puțin deprimante, următorul articol explică modul în care Google Photos caută în interiorul imaginilor bazându-se pe ce reprezintă, cu ajutorul rețelelor neuronale

  3. Rămânând la poze, articolul What's false about true color explică mai multe despre culori și modul în care le interpretăm.

  4. Povestea lui Will Wright și a Sim City e una dintre cele interesante din industria gaming-ului.

  5. Următorul articol e unul mamut: Open access: All human knowledge is there—so why can’t everybody access it?

Există nenumărate articole științifice și studii realizate cu ajutorul fondurilor publice. Și totuși nu avem acces la ele. De ce? Asta ne explică ArsTechnica, punând în lumina reflectoarelor practicile învechite din lumea publicațiilor științifice și veritabila mafie din spate.

  1. Un alt articol deprimant vorbește despre IBM și timpurile în care corporațiile aveau grijă de angajații lor, contrastând puternic cu goana imorală după profit din lumea de azi.

  2. În încheiere, ceva mai distractiv: cum ar fi dacă engleza s-ar scrie precum chineza? Un articol scurtuț, care explică mai pe înțelesul tuturor care e faza cu "hieroglifele" folosite de chinezi și cum s-ar putea porta sistemul la alfabetul vestic.