Daredevil (primul sezon)

M-am (re)apucat de Daredevil odată cu contul de Netflix și s-a transformat rapid într-un mini-tabiet. Ajungeam seara acasă, puneam mâncarea pe masă, mă așezam pe comodul meu balansoar de la Ikea și vizionam câte un episod pe zi. Dar dintr-un serial ușor, de relaxare, Daredevil a reușit să devină rapid una dintre seriile mele preferate.

Ca unul care urmărește (și e fan) Arrow, The Flash sau Gotham, ar fi fost greu să nu încerc și Daredevil. Dar de aici și până la a fi uimit de calitatea sa, e cale lungă.

Unul dintre farmecele dar și defectele serialelor cu super-eroi este modul mai copilăresc cu care abordează subiectele precum și personajele evident desprinse din benzi desenate. Super-puteri absurde, costume colorate, aproape ca de carnaval și antagoniști caricatural de malefici. Deși excelează la capitolul divertisment, e greu să le iei în serios. Aici însă Daredevil reușește să iasă în evidență și să renunțe la multe dintre stereotipurile genului.

poster Daredevil
By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=46374065

Născut și crescut într-una din mahalalele din New York, Hell's Kitchen (Bucătăria Iadului), Matt Murdock e un avocat orb care vrea cu orice preț să oprească crimele și abuzurile la care sunt supuși cei săraci. Accidentul care i-a luat vederea i-a oferit acestuia și simțuri supraomenești, ce îl transformă într-un adevărat radar uman, dar superputerile sale se opresc aici. Cu excepția a abilităților deja standard de luptător capabil să facă tumbe prin aer, nu are super-forță, nu are super-regenerare, nu poate să zboare și cu siguranță nu are nici "super-puterea" unei averi de miliarde de dolari.

Nu doar că Daredevil e un supererou din popor, dar se și luptă pentru popor. Inamicii săi nu sunt extratereștrii, demoni sau alte creaturi fantastice, ci mafioți și criminali de rând. Fiind mult mai ancorat de realitate, devine și mai ușor de înțeles și luat în serios.

Și dacă tot vorbim de inamici, antagonistul seriei, Wilson Fisk, se dovedește a fi unul dintre cei mai interesanți antagoniști dintr-un film sau serial.

Originalul Fisk, supranumit Kingpin, era un mafiot imens, cu aspect de luptător de sumo dar de fapt cu foarte multă masă musculară. Cu o combinație de forță fizică dar și de tactician lipsit de scrupule, nu ieșea prea mult în evidență. Wilson Fisk din serial, interpretat superb de Vincent D'Onofrio, e unul mult mai inedit. Deși în continuare de o statură impresionantă are și o personalitate mai complexă. Se crede un fel de erou și are intenții aparent bune dar se dezvoltă în paralel cu Matt/Daredevil și realizează că adevărata sa chemare este de a face rău.

Cu cel de-al doilea sezon pe cale să înceapă în martie, sezon ce urmează să îi introducă și pe The Punisher și pe Elektra, Daredevil e un serial de urmărit.