Merită banii un smartwatch de sport?

Merită banii un smartwatch de sport?

M-am numărat de la bun început printre cei care au considerat că ideea de smartwatch e una ciudată. Brățara mea fitness m-a convins în timp că da, poate că pentru anumite persoane există o utilitate iar mai nou, primul meu Garmin m-a convins că pentru sport un ceas smart poate fi o veritabilă investiție. Dar numai în anumite cazuri și doar pentru anumite persoane.

O să povestesc în continuare despre Garmin, pentru că acesta e brand-ul de smartwatch-uri cu care am experiență, dar genul de funcționalități descrise sunt prezente cam la orice producător care se respectă.

Ceasurile Garmin sunt preferate de mulți alergători datorită opțiunii de Garmin Coach. Aceasta îți permite să alegi un tip de cursă (5k, 10k, semimaraton sau maraton), să stabilești un timp sau o viteză țintă, zilele în care ești disponibil să alergi, apoi îți generează automat un plan de antrenament în funcție de alegerile tale, dar și de antrenorul selectat.

Planurile se adaptează apoi automat în funcție de performanțele detectate de ceas în timpul alergării, conform filozofiei fiecăruia dintre cei trei antrenori: Jeff Galloway, un fost alergător olimpic, Greg McMillan un antrenor de alergare și fiziolog și Amy Parkerson-Mitchell, fizioterapeut și expert în alergare.

Coach Jeff se bazează pe integrarea combinației de mers + alergare pentru a obține un rezultat cât mai bun. Coach Greg e un antrenor mai tradițional iar Coach Amy pune accentul pe evitarea accidentărilor.

Sigur, poți să cauți și pe internet planuri de alergare pe care să le urmezi apoi singur, cum ar fi faimosul "coach to 5k" dar ceasul și aplicația Garmin fac pașii mult mai ușor de urmărit și se adaptează la rezultatele fiecăruia. Estimează inclusiv dacă ținta aleasă e una prea ambițioasă și e cazul să mai slăbești așteptările sau dacă șansele tale de succes sunt foarte mari.

Garmin Forerunner 245, primul meu smartwatch

Modelele mai noi, cum ar fi Forerunner 265, cel la care am făcut un upgrade anul trecut, au inclusiv sugestii de antrenament. Adică îți urmăresc nivelul de fitness și obiceiurile de alergare apoi îți sugerează dacă în ziua respectivă e cazul să te odihnești, să faci o alergare standard sau una de antrenament, cu sprint, intervale și alte exerciții de genul.

Garmin Forerunner 265

Dar acestea sunt funcții legate mai mult de alergare și poate nu toată lumea face asta.

Există suport și pentru alte sporturi cum ar fi ciclismul, exercițiile de forță sau aerobice sau chiar exerciții de respirat. Deci cine e pasionat de mișcare va găsi într-un smartwatch de sport un veritabil asistent. Pentru un începător în schimb, e o investiție prea mare pentru a fi justificabilă.

O brățară fitness sau un smart watch tradițional poate fi mult mai accesibil și servește suficient de bine nevoile. Un Garmin sau alt model similar e mult mai potrivit ca un upgrade, pentru cineva care e decis să continue.