Brățara fitness - la ce e bună?

Brățara fitness - la ce e bună?

Scriam prin 2015 despre tablete, ce poți face cu ele și de ce ți-ai lua una. N-am fost nici pe departe primul care a scris pe tema asta, dar am încercat să ofer o opinie sinceră, fără intenția de a vinde sau promova ceva. Astăzi, în 2021, tot la spartul târgului vin să scriu despre experiența mea cu o brățară fitness, ce poate face și de ce ți-ai lua (sau nu) una.

Am văzut astfel de brățări pe la cunoștințe dar nu au reușit să mă tenteze, maxim doar să mă facă ușor curios. Mai mult, cam toți care le purtau o făceau pentru că doreau să slăbească și se foloseau de funcția de numărat pași, lucru al cărui utilitate era discutabil în ceea ce mă privește. Mi se păreau simpatice ca gadget, de ce să mint, dar fără o utilitate specifică...

Mi-am cumpărat totuși una vara trecută, când am început să alerg. Am ales un Xiaomi Mi Fit 4, la recomandarea unui coleg. Nu intenționez să fac sport în adevăratul sens al cuvântului, dar adevărul indisputabil este că posibilitatea de a-ți urmări progresul te ambiționează. Pentru aproape 90 de lei, cât am dat pe ea, consider că m-am ales cu un dispozitiv mai util decât mă așteptam.

Xiaomi Mi Fit 4
brățara mea, un Xiaomi Mi Fit 4

La ce e bună, până la urmă?

În primul rând, o brățară fitness este un fel de smart watch. Sunt destui cei care consideră ceasurile utile iar o brățară îndeplinește cu succes această funcție, alături de cea de afișare a datei, a pulsului și a numărului de pași efectuați. Faptul că bateria tinde să țină foarte mult contribuie decisiv la senzația de ceas (pe a mea o încarc o dată pe săptămâna dar mai mult din reflex, deoarece bateria scade rareori sub 50% după 7 zile). Nu e ceva ce trebuie încărcat zilnic, să ai stresul suplimentar al încă unui dispozitiv de încărcat.

În al doilea rând avem funcțiile de fitness, care îi dau numele. Pe lânga deja clasica înregistrare a numărului de pași, vin cu trackere ale activității fizice și în special a alergatului. Dacă traseul și distanța parcursă pot fi urmărite și cu ajutorul telefonului, pentru puls ai nevoie de o brățară, iar pulsul e cel care îți poate oferi informații despre intensitatea antrenamentului. Se poate deci folosi și în timp ce ridicați greutăți, înotați, jucați tenis, mergeți cu bicicleta etc.

Pe lângă asta se adaugă și estimarea numărului de calorii arse. Îmi aduc aminte și acum când am "alergat" pentru prima dată pe o distanță de 5 kilometri și am descoperit că am ars doar vreo 3-400 de kilocalorii. Mai puțin decât o pungă de chipsuri, pe care parcă nu aș mai mânca-o acum că o asociez unui astfel de efort...

Tot la capitolul fitness se numără și funcția de monitorizare a somnului, dar aici lucrurile sunt discutabile. Consider că informațiile oferite nu strică și e interesant să urmărești o perioadă ce îți spune brățara despre somn, dar nu oferă nici pe departe atât de multă acuratețe.

Xiaomi Mi Fit 4 cu custom watch face
brățara mea, cu poză cu Baba pe fundal

În al treilea rând, în funcție de model, brățările acestea pot veni și cu funcții smart. Unele sunt doar gimmicks, nu văd cu ce m-ar ajuta, de exemplu, faptul că pot vedea pe brățara prognoza meteo. Notificările în schimb sunt mult mai utile. Pot să îmi las telefonul în cameră sau în buzunar și să văd direct pe brățară ce notificări primesc sau dacă mă sună cineva. Mi s-a întâmplat să fiu la alergat, de exemplu, și să simt vibrația telefonului în buzunar. Cu o simplă verificare a brățării am putut decide dacă era cazul să mă opresc și să răspund sau dacă puteam ignora liniștit notificările.

De asemenea, se poate controla muzica direct de pe brățară dar opțiunea e mai puțin practică decât ar părea. Pentru început, ca să faci asta în timpul alergării ar însemna să oprești aplicația de tracking, ceea ce nu e deloc ok. În plus, modelele de căști moderne vin deja cu butoane de control integrate deci nu văd de ce ai mai folosi brățara pentru așa ceva (vorbind la modul general).

Am lăsat la urmă cea mai importantă funcționalitate pe care o oferă o brățară și motivul pentru care dacă mi se va strica actuala voi comanda instant alta: funcția de alarmă!

De când am brățara am înlocuit zgomotele alarmei cu vibrații fine la încheietura mâinii. Nu numai că mi se pare un mod mai plăcut de a fi trezit, nici nu mai risc ca alarma mea să trezească și alte persoane.

Brățările fitness mai au un avantaj: se găsesc la prețuri destul de mici, am văzut chiar modele sub 50 de lei, ceea ce le face un experiment perfect pentru cineva curios de un smart watch sau de un dispozitiv fitness mai avansat, cum sunt cele oferite de Garmin. Pentru suma asta îți poți da seama singur care sunt nevoile tale și dacă se dovedește că e doar un moft, apăi nici n-ai pierdut mare lucru...