Plăcerea lucrurilor mărunte
Nu m-a deranjat când am început să încărunțesc. M-ar fi deranjat poate dacă s-ar fi rărit vizibil, dar așa? Vârsta e doar un număr, unul pe care tind să îl uit. Cu toate asta, trebuie să recunosc că m-am simțit bătrân atunci când dintre toate cadourile primite la ultima mea zi de naștere, cel mai mult m-a bucurat un ceainic dăruit de prietenă.
Am colegi cafengii sau care apreciază ceaiuri bine făcute. Eu, în schimb? Am trecut de la plicurile de 3 în 1 la cafeaua instant și ceaiuri pudră. Nu odată am fost ironizat pentru alegerile mele pedestriene, dar cui i-a păsat?
Aveam un ibric roșu în genul acestuia, primit ori de la mama, ori de la bunică, atunci când am plecat la facultate. M-a slujit cu loialitate ani buni: puneam apă în el, apa fierbea, puneam apa în cană. O relație simplă și directă.
Apoi s-a rupt. Dărmat de pisici, a rămas fără mâner și deci inutilizabil. Aș fi încercat să îl repar, atașat fiind de el, dar nu aveam soluții la îndemână. Până când Alex mi-a făcut cadou un ceainic.
Nu e cine știe ce. Până și ea a recunoscut ulterior că a fost foarte ieftin și l-a luat alături de cadourile serioase doar pentru că i s-a părut că e o idee simpatică. Pentru mine, în schimb, a fost cea mai tare chestie ever!
Pentru că ceainicul meu ieftin e negru, are capac și deși nu șuieră ca un samovar, începe să zdrăngâne atunci când fierbe apa. Și scoate aburi prin găurica din capac și prin scurgere și e cea mai tare chestie ever!
Deși beau în continuare cafea instant ieftină (un vârf de linguriță de cafea pudră și o cutiuță de lapte), simplul gest de a turna apa fierbinte din ceainic face totul să pară mult mai sofisticat. Mai mult, băuturile par să aibă gust mai bun și chiar e posibil să nu fie auto-sugestie ci să aibă legătură cu faptul că apa care curge din ceainic mai lent dizolvă altfel pudrele.
Și stau și mă gândesc că ziua mea a fost în septembrie, suntem pe final de ianuarie și sunt în continuare la fel de fascinat și de încântat de cadou. A fost suficient un gest mărunt (și ieftin!) pentru a-mi face viața mai frumoasă.
Filozofia stoică nu e nici rea dar dacă mă întrebi pe mine, secretul fericirii în viață este să te poți bucura de lucrurile mărunte.