Zaiafet Wine Race 2023
Pe data de 29 iulie 2023 a avut loc Zaiafet Wine Race, continuarea rebranduită a Tohani Trail Race, o competiție pe dealurile din Tohani, găzduită de Ferma Dacilor, dar care în loc să fie ultra-competitivă, pune accentul pe alergat în costume sau cu accesorii haioase dar și pe degustarea de vin în cadrul punctelor de hidratare.
La fel ca anul trecut, au avut două curse de trail (traseul Ferma Dacilor, de 7.1 km, și traseul Velvet de 14.8 km), precum și două curse de MTB.
Cum a fost atmosfera?
Față de Dac Warrior, chiar dacă am revăzut multe fețe cunoscute, la Zaiafet atmosfera a fost mult mai casual și foarte, foarte voioasă. Multe familii cu copii, multe cupluri, persoane mai în vârstă și oameni veniți să se distreze.
E probabil cursa unde e cel mai greu să ai emoții înainte de start. În loc să fii înconjurat de atleți intimidanți vezi dinozauri, pe Mario, prințese sau vrăjitoare. Chiar și cei cu "costume" mai simple tot au câte un accesoriu amuzant, spre deliciul copiilor din zonă.
E genul de cursă ideală pentru un începător, chiar dacă traseul în sine nu e tocmai foarte ușor (deși nici dificil).
Cum a fost pe partea de alergare?
Dacă anul trecut am prins cod roșu de caniculă, vara asta la ora 9, când s-a dat startul, vremea a fost ideală! Soarele intrat în nori, o răcoare plăcută în aer încât mai că am regretat că mi-am luat cozoroc și ochelari de ploaie.
Pe măsură ce ne-am apropiat însă de ora 10, soarele a ieșit din nori, temperatura a crescut dar din fericire în acel moment ne apropiam de finalul traseului.
Cum am participat alături de un prieten care și-a cam fentat antrenamentele, pentru mine a fost mai mult o plimbare pe dealuri, cu mici și scurte intervaluri de alergat. Dar dacă e vreo competiție unde să nu regreți că nu ai obținut timpi buni, atunci asta este. La Zaiafet vii să te bucuri de costume și atmosferă, nu pentru recorduri.
Cum a fost organizarea?
Nu cred că am participat la vreum eveniment organizat pe domeniul Fermei Dacilor unde să fi avut ceva de comentat la adresa organizării iar Zaiafet Wine Race nu face excepție.
Totul bine pus la punct, curse care început la timp, voluntari și fotografi pe traseul bine marcat. All good!
Participanții
Deși am tot insistat pe atmosfera ne-competitivă iar Zaiafet e într-adevăr o cursă foarte prietenoasă pentru începători, nu înseamnă că nu au participat atleți buni. De altfel, primul loc la cursa de 14.8 km a fost câștigat de Alexandru Corneschi iar cursa de 7 km a fost terminată în chiar mai puțin de 30 de minute. Deci dacă se vrea, se poate.
De altfel, chiar mi s-a părut interesant șirul indian de participanți ce se formase la urcarea inițială pe dealuri. Aveai în față concurenți din ce în ce mai depărtați, dar și în spate. Ultra competitiv sau casual, aveai alături de cine să alergi.
Ridicarea kit-urilor
Kit-urile au putut fi ridicate atât de vineri, dar și în dimineața de dinaintea cursei. Declarațiile se puteau semna online, accesând un link trimis pe email, iar kit-urile se ridicau pe baza unui cod QR.
Deși am prins ceva coadă, datorită acestui proces bine pus la punct lucrurile s-au mișcat foarte, foarte repede.
Garderobă și vestiar
Dacă o un loc unde să îți lași lucrurile e mai puțin necesar la o astfel de competiție "în deplasare", la Ferma Dacilor ai în schimb parte de băi spațioase, dotate inclusiv cu dușuri, unde te poți schimba înainte de cursă în caz că nu ești cazat acolo.
Rezultatele
Față de anul trecut, de data asta am avut parte și de rezultate oficiale, oferite prin Time IT. Cum nu am avut BIB-uri electronice, timpii nu sunt super-stricți dar sunt perfecți pentru a-ți face o impresie generală despre clasament și poziția în care te afli.
Poze din timpul concursului
La momentul publicării acestui articol, pozele nu au fost încă puse online, dar bănuiesc că vor fi distribuite tot prin Facebook.
Ce a conținut kit-ul de concurs și cum a fost medalia?
Kit-ul de concurs a fost compus practic din două bucăți. Prima parte se oferea înainte de cursă și conținea două sticle de vin, un gel de duș oferit de Avon, o doză de RedBull, un voucher pentru un sandviș și numărul de concurs + ace de siguranță.
După cursa mai primeai o pungă de la Mega Image, cu două sticle de apă plată, una de Coca Cola, și ceva fructe, dulciuri și chestii ronțăibile, perfecte pentru cei ce aveau nevoie să își refacă nivelul de energie.
Tricoul era opțional, deci cei care nu erau interesați puteau să plătească mai puțin. Ar fi fost însă păcat să nu îți iei unul. Varianta mea, pe alb, e perfectă de purtat pe vreme de vară și vine doar cu un logo haios al cursei, fără alte referințe către sponsori (la fel ca cel de anul trecut). Este deci un tricou pe care îl poți purta fără jenă și pe stradă.
Nici anul acesta nu s-au oferit medalii, ci pahare personalizate de vin. În schimb, cei de la Colop aveau un stand unde îți puteai printa gratuit o diplomă de participare cu numele și timpul de concurs. Da, nu e medalie, dar tot e un suvenir simpatic.
A meritat?
Clar! Traseul de 7 kilometri a fost mult mai accesibil, fără să se simtă nici scurt nici foarte extenuant.
Aștept cu nerăbdare ediția de anul viitor, când sper ca circumstanțele să îmi permită chiar să alerg și să văd ce timp pot obține.