Bucharest 10k Grand Prix 2023

Bucharest 10k Grand Prix 2023

Pe data de 17 iunie 2023 au avut loc cursele de 5 și 10k din cadrul Bucharest 10K Grand Prix, un nou eveniment făcut de organizatorii din spatele Maratonului și Semi-Maratonului Bucureștiului. Lăsând la o parte faptul că am putut participa, în sfârșit, la o cursă decentă de 5K, în ultima vreme părând să predomine doar cele de 10+ kilometri, acest eveniment s-a dorit a fi și unul de alergare pe timp de "noapte".

Cum a fost atmosfera?

Cu startul 5k-ului la ora 19:10, pe timp de vară, evenimentul a fost departe de un veritabil "night run" dar ora de începere ne-matinală mi-a permis să merg pentru prima dată la o cursă însoțit de prietenă (trezitul de dimineață e kriptonita ei).

De altfel, față de cursele organizate în trecut tot de cei de la Bucharest Running Club, aceasta a beneficiat de ceva mai multe atracții pentru însoțitori, cum ar fi câteva standuri de mâncare și băutură, precum și un concert unde se spune că ar fi urmat să cânte Zdob și Zdub. Acum, dacă chiar s-a ținut, nu am de unde să știu, pentru că un șir de ploi torențiale, cu tunete și fulgere, ne-au gonit departe de Piața Constituției, fugind de la eveniment de îndată ce am terminat de alergat.

Dacă în mod normal sunt oricum genul care pleacă imediat după ce își ia medalia, de data aceasta chiar am regretat. Atmosfera părea foarte prietenoasă, similară unei de festival și nu de eveniment sportiv. Chiar mi-ar fi plăcut să mai rămânem prin zonă, să încercăm mâncarea de la standuri și să ne bucurăm de concert.

Din nefericire, nu a fost să fie, dar sper ca inițiativa să se repete și la anul iar vremea să fie mai puțin furtunoasă.

Cum a fost pe partea de alergare?

Partea de alergare nu a venit cu nimic nou, traseele fiind mai mult ca sigur cunoscute veteranilor. O cursă plată, pe asfalt, dar cu suficiente întorsături încât să nu te plictisești.

Ce nu mi-a plăcut a fost aerul sufocant de dinainte de ploaie... Combinat cu lipsa unui antrenament de viteză din motive de tendonită, încălțăminte de trail pentru că cea de asfalt nu era adecvată unei curse de viteză și o alimentație necorespunzătoare în timpul zilei, planurile mele pentru traseul de 5k s-au transformat de la un potențial PR și un timp de sub 25 de minute la o alergare cu ritm alert dar neforțat, ce m-a plasat pe un surprinzător loc 110 din 765, cu 26 de minute și 47 de secunde.

Am fentat la limită ploaia torențială, ce a început la scurt timp după ce am trecut linia de finish. Pe de altă parte, cine știe, poate că mi-ar fi dat un pic de boost pe ultimii metri și aș fi scos un timp chiar mai bun.

Cum a fost organizarea?

Din cauza vremii capricioase e greu de evaluat organizarea... Pot să spun că nu am considerat-o proastă dar mi-ar plăcea o a doua ediție la anul înainte de a trage concluzii.

Rămânând însă în prezent, cred că s-ar fi putut face mai multe pentru a ameliora cumva efectele ploii, mai ales că prognoza meteo fusese anunțată din timp. Poate mai multe corturi, poate încurajarea participanților să aducă umbrele sau pelerine... nu știu, ceva.

Participanții

Ca de obicei, cursele organizate de cei de la Bucharest Running Club au parte un grup divers de participanți, ideale atât pentru începătorii ce doresc să alerge alături de cineva și să nu rămânâ singuri la coadă, dar și pentru alergătorii avansați, care au nevoie de cineva cu care să se întreacă.

Ridicarea kit-urilor

Kit-urile au putut fi ridicate din zona de expo, care s-a ținut și anul acesta tot în Piața Constituției în ziua de vineri, între orele 16-21, dar și în ziua de concurs, până la ora 17:30.

Dacă tot s-au putut ridica și sâmbăta, nu înțeleg de ce nu s-a permis ridicarea lor până aproape de ora de start. Nu știu câte persoane ar fi venit la ora 17 să ridice kit-ul și apoi ar mai fi avut timp să se întoarcă acasa și să revină la concurs. Dar lăsând oamenii să le ridice mai aproape de ora de start, ar fi putut să o lase o fereastră mai mică de timp până la startul cursei.

Zona de start

Startul s-a luat direct din Piața Constituție de această dată, de acolo de unde înainte era linia de Finish. Am apreciat acest detaliu, deoarece nu a mai fost nevoie să parcurgem distanța suplimentară până la Parcul Izvor, de unde s-a pornit în trecut.

Garderobă și vestiar

Pe lângă zona unde puteai să îți lași săculețul de concurs, prevăzut special cu un sticker cu numărul de concurs, a existat și de data asta și un vestiar, la fel ca la Semimaraton, dar cu același neajuns: nu era prevăzut și cu uși, ci era un fel de cort cu intrare deschisă. Suficient pentru a schimba tricoul, inadecvat pentru mai mult de atât.

Rezultatele

Rezultatele au fost afișate imediat pe site, nimic de comentat. Am observat însă pe Facebook câteva remarci de la concurenți de la cursa de 10k ce se plângeau că nu au fost incluși în clasament, iar una dintre teorii era că motivul ar fi fost comentatorul așezat prea aproape de linia de start.

Cum nu m-a afectat personal, nu m-a interesat subiectul și nu am detalii, dar trebuie menționat dacă vorbim de rezultate.

Poze din timpul concursului

Pozele au fost publicate și anul acesta cu ajutorul Pixoner doar că acum nu îți mai putea căuta instantaneele pe baza numărului de concurs ci doar după selfie sau manual, prin albume.

Din fericire, albumele veneau cu o filtrare pe bază de timestamp deci pe baza timpului de concurs puteai estima cam prin ce poze ai fost prins, deci nu a fost necesară chiar o verificare a câteva mii de poze. Din nefericire, sistemul rămâne tot inferior celui pe bază de BIB.

Ce a conținut kit-ul de concurs și cum a fost medalia?

La capitolul kit de concurs, deși a fost mai ok ca la semi-maraton, tot dezamăgitor a rămas. Pliante inutile, un tricou dubios de la Asics (probabil cel mai nasol tricou primit de la o competiție - ca design, nu calitativ), niște vitamine și ceva sticlă de iaurt cu proteine.

În ceea ce privește medalia... să zicem că e acceptabilă.
medalia Bucharest 10k Grand Prix 2023

A meritat?

Pentru mine, da. Probabil mi-ar fi plăcut mai mult dacă vremea era mai însorită dar chiar și așa, a fost o experiență plăcută să merg la o cursă pentru care nu e nevoie să mă trezesc cu noaptea în cap.

Sper să se organizeze și la anul și să revin atunci cu un feedback mult mai pozitiv!