Unul pentru mine
Printre obiectivele pe care mi le-am propus pe 2024 se numără și publicarea zilnică a unui post pe blogul personal. Dacă ieri a fost ușor, am avut o idee și am pornit lanțul, azi am rămas în pană de inspirație.
Când lucrezi de acasă și ești mistuit de rutină cam greu să scoți subiecte din aer. Și am fost blocat până când l-am reascultat pe Kevin Kelly (fost editor al Wired) în episodul cu Best of 2023 din Podcast-ul Farnam Street. A spus ceva ce am trecut cu vederea la prima audiție dar a rezonat cu mine astăzi. Pe scurt, încuraja progresul constant.
Uneori ai zile bune și iese ceva memorabil, alteori ai zile proaste. Important este să mergi înainte, să faci practica și să acumulezi experiență.
În mod normal, atunci când postez ceva pe blog, încerc să public ceva util, ceva ce mi s-a părut interesant sau ceva ce cred că pot să transmit într-un mod haios. Dar dacă trag linie, blogul ar trebui să fie în primul rând pentru mine și nu pentru un cititor ipotetic.
Sigur, ideal e un scenariu win-win. Eu mă exprim, mai scot capul din rutină și reînvăț să comunic în română (e greu când media pe care o consumi e în altă limbă) iar oamenii care intră găsesc ceva util. Unele dintre cele mai populare articole de pe blog (conform Google) sunt despre bucătăria la comandă luată de la Ikea, review-ul despre Meditațiile lui Marcus Aurelius sau tutorialul despre cum să cumperi titluri de stat de la Poșta Română.
Toate au fost scrise, oarecum paradoxal, pentru mine. Da, scopul lor era să ajute alte persoane, dar le-am redactat într-un mod în care să mă fi ajutat pe mine. Detalii despre procesul de la Ikea sau de la poștă pe care nu le-am găsit într-un mod clar pe internet sau un review adresat unui cititor oarecare, care a tot auzit de Marcus Aurelius și vrea să știe ce hram portă Meditațiile sale.
Drept urmare, și acest post va fi tot pentru mine. Pentru că mai trece o zi din an și mai bifez un articol. Niște trăznăi care nu interesează pe nimeni, dar e ceva și nu o foaie virtuală goală. Iar la final, asta e tot ce contează.