Bucătărie IKEA la comandă - un mic review

Articol onest despre calitatea mobilei de bucătărie de la IKEA și procesul de planificare, livrare și montare a acesteia, bazat pe propria experiență.

Bucătărie IKEA la comandă - un mic review

Înainte să ne comandăm mobila de bucătărie de la IKEA am căutat pe internet o părere onestă atât despre calitatea mobilei cât și despre proces în sine (planificare, livrare, montare). Cum nu am găsit nimic care să mă ajute, am decis să scriu singur un astfel de articol bazat pe propria mea experiență.

De ce am ales mobila de bucătărie de la IKEA?

Deși sunt un fan al mobilei de la IKEA (calitate decentă, prețuri bune și montaj facil), nu am luat-o în calcul atunci când ne-am interesat de un set nou de mobilier de bucătărie. Bucătăria noastră e una cu formă mai atipică, pereți nu tocmai drepți, un colț tăiat și o jungă de țevi. Drept urmare, nu ne așteptam să găsim în IKEA ceva mulat fix pe nevoile noastre și am fi preferat să mergem pe o variantă făcută la comandă în adevăratul sens al cuvântului. Varianta aceasta a picat rapid.

În primul rând, prețurile vehiculate erau foarte mari, de la un minim de 6-7000 de lei. În al doilea rând, nu am găsit pe nimeni care să realizeze ceva realmente personalizat, se lucrau tot cu corpuri de mobilă prefabricate. Același lucru l-am auzit și de la amicii noștri care au apelat la diverse firme. Unii dintre ei chiar se plângeau de un dulăpior care nu încăpuse cum trebuie tocmai din cauză că nu fusese realizat pe dimensiunile corecte ale camerei.

Am renunțat deci la căutări și am decis să facem o programare la IKEA, să vedem măcar dacă ne pot ajuta. În fond, nu aveam nimic de pierdut.

Care au fost pașii?

Primul pas a fost să facem o programare gratuită pe site-ul lor pentru o sesiune de planificare. Procesul e online, e simplu, numai că ai nevoie de un cont IKEA Family, cont care se obține tot online și tot simplu. Mai în glumă, mai în serios, singura dificultate am întâmpinat-o la fața locului când habar nu aveam ce să facem. Răspunsul e următorul: te duci la zona de bucătării, cauți un angajat și îi spui că ai o programare la ora X, după care te ajută ei. Mi-ar fi plăcut ceva mai modern, poate să fie afișat lângă zonele de asistență un număr de rezervare, să știi unde aștepți dar asta e numai un moft.

Ca o notă, ținând cont de vremurile interesante pe care le trăim, trebuie menționat că în cadrul procesului de asistență ești separat de angajații IKEA printr-un panou transparent, tu privești la un monitor, ei lucrează la altul. Nimic de îngrijorat din punct de vedere sanitar (se subînțelege că poartă și măști) .

Lipsa unor soluții puternice de personalizare la nivel de dimensiuni face destul de necesară achiziționarea serviciului de măsurători oferit de IKEA. Cei cu bucătării simple, fără cine știe ce țevi sau obstacole pot măsura singuri și se pot prezenta cu datele gata pregătite. Ceilalți pot proceda ca noi. Mai exact, am fost la ședința inițială de planificare cu niște valori cât mai apropiate și după ce ne-am convins că totul va fi ok, am cumpărat serviciul de măsurare și am programat o nouă ședință de planificare, unde să mergem la sigur.

Asta a însemnat să plătim 99 de lei pentru noua ședința de planificare (poți merge și pe varianta gratuită) și încă 100 de lei pentru măsurători. După ce cumperi mobila de bucătărie primești înapoi contravaloarea acestor servicii sub formă de voucher, deci cred că sunt costuri ce pot fi privite ca un avans. Aveți doar grijă să păstrați bonurile sau să înregistrați plățile pe cardul IKEA Family.

În ceea ce mă privește, consider că a meritat banii. Ambele servicii se rezervă la date și intervaluri de timp care să îți convină, în funcție de disponibilitatea ambelor părți. Băiatul care ne-a măsurat nouă a fost punctual și profesionist, a terminat cam în 30 de minute, și a notat absolut tot: dimensiunile pereților, unghiuri, poziția țevilor și cu cât ieșeau în afară, poziția prizelor, grosimea plintei și a faianței, etc.

Toate aceste dimensiuni au fost trimise către reprezentantul IKEA, astfel încât la următoarea vizită totul a fost pregătit și puteam fi siguri pe spațiul disponibil pentru mobilă precum și posibilele impedimente.

Cât de personalizabilă e mobila?

Ideea e următoarea: există un număr de tipuri de corpuri de mobilă cu câteva dimensiuni standard. Nu ai soluții din fabrică pentru mascare de țevi sau pentru ocolirea unor obstacole mai atipice. Dacă ai măsurat greșit distanța și crezi că încape totul la fix, o să ai o surpriză foarte neplăcută când o să vezi că nu ai de unde să mai tai 1 centimetru din mobilă sau să o forțezi.

Corpurile suspendate au mai multe dimensiuni posibile, atât la înălțime cât și la adâncime. Dacă ai spațiul necesar, există chiar și combo-uri, cu un set de dulapuri ceva mai micuțe și mai înguste amplasate deasupra sau dedesubt. Au soluții și pentru colțuri, ca mobila să se continue pe ambii pereți, inclusiv în varianta în care colțurile au țevi pe verticală iar mobila ar trebui să vină pe deasupra lor. În schimb, nu există nici o soluție pentru situația în care țevile ar veni în spatele dulapurilor pe orizontală iar acestea ar trebui să le mascheze. Ori le prinzi deasupra sau dedesubtul țevilor, ori improvizezi pe propria răspundere.

Schița bucătăriei noastre, unde se poate observa cum trebuie să ne mulăm mobila după țevăraie
Schița bucătăriei noastre, unde se poate observa cum trebuie să ne mulăm mobila după țevăraie

Corpurile de bază au dimensiuni fixe, exceptând lungimea. Blatul e ceva mai mare, astfel încât să poată acoperi o eventuală distanțare de perete cauzată de plinte sau țevi, dar marja nu e tocmai grozavă, parcă în jur de 6 centimetri.

Mai departe, în interiorul corpurilor poți opta pentru sertare sau pentru polițe, în funcție de preferințele fiecăruia. Ai și ceva opțiuni pentru designul și culoarea panourilor de uși sau tipul de mânere, suficient cât să simți că ai făcut ceva personalizat. Le poți vedea și live, prin showroom, ceea ce face mult mai simplă și aprecierea dimensiunilor, de exemplu, să poți decide dacă îți ajung dulapurile de 60 de centimetri sau dacă le vrei poate pe cele de 80. În plus, poți să vezi oricând costurile totale și să revii asupra alegerilor precedente dacă vrei să te încadrezi într-un buget anume.

Pentru spațiile rămase goale poți cumpăra așa-numitele panouri de umplere, care sunt simple bucăți de lemn, pe același model/material cu mobila, care pot masca găurile. Nu vă așteptați însă ca aceste panouri să vină pre-decupate sau cu sisteme de prindere. Tot ce primești e placa de lemn, la seturi standard de dimensiuni, placă ce se va tăia tocmai la montare.

Cum e cu livrarea?

Odată finalizat planul bucătăriei și lista de materiale necesare, angajatul IKEA verifică pe loc stocul produselor. Dacă totul e disponibil și ai cu ce să cari, poți lua mobila acasă chiar atunci. În caz contrar poți programa o livrare. Costă 129 de lei (parcă) pe tonă, poți alege intervalul orar în care să fie livrată (în funcție de disponibilitate) și livrarea se face până în casă, nu ți se trântește mobila în fața blocului, ca la alte firme de renume.

Nu sunt sigur ce se întâmplă în cazul în care nu toate piesele sunt pe stoc și durează mai mult să revină. În cazul nostru lipseau două polițe, așa că nu au fost incluse în factură. Au fost marcate, să știm care sunt, ni s-a spus cam la ce dată reintră în stoc și am fost rugați să revenim. Nu am idee dacă ar fi fost posibil să amâni toată comanda până intra totul pe stoc. În cazul nostru, nu a contat. Mai mult chiar, ar fi fost complet degeaba acele polițe deci tot răul spre bine: am ieșit mai ieftin.

Cum e cu montarea?

Spuneam la începutul articolului că nu am găsit pe net nici un review al mobilei de bucătărie de la IKEA. Am găsit în schimb persoane care se plângeau de montaj și a reprezentat principalul motiv pentru care nu am luat multă vreme în calcul IKEA ca o soluție pentru bucătăria nostră.

Pentru vreo 6 metri pătrați de mobilă, însemnând 3 corpuri suspendate, 2 corpuri de bază, un corp de colț pentru chiuvetă și unul pentru cuptor/aragaz încorporabil, prețul ar fi fost de aproape 700 de lei, în condițiile în care mobila în sine ne-a costat 5100 de lei, dintre care cam 500 au fost pentru sistemul de iluminat. Includea tăierea și decuparea blatului dar nu și detaliile de finețe sau corpurile de umplere.

Unul dintre corpurile suspendate era de colț și conform softului lor risca să nu intre perfect (colțul nostru nu e drept, la 90 de grade, ci e cumva tăiat). Angajatul IKEA ne-a spus că e posibil să fie nevoie să punem o bucată de lemn între corp și perete, dar că echipa lor de montaj nu asigura astfel de servicii, deci va fi nevoie să ne înțelegem cumva cu ei (*hint hint*). Apoi am continuat pe aceeași notă: aia nu făceau, ailaltă la fel, nici asta nu asigurau, chiuveta s-ar fi putut să nu încapă pentru că era mai adâncă decât recomandările lor... mai că îți tăia tot cheful. În principiu plăteai o căruță de bani pentru montare iar ei asigurau doar varianta simplă și optimă. Dacă o lua ceva pe arătură, ghinion.

I-am spus atunci că intenționăm să ne ocupăm singuri de montare (fusese planul de la bun început, reacția IKEA nu a făcut decât să ne întărească convingerea). Discuția a continuat apoi într-un mod mult mai productiv și am analizat împreună posibilele impedimente. Am semnat că nu doresc livrare și că am luat la cunoștință de potențialele complicații, care chiar ne-au fost explicate. Au fost lucruri de bun simț care nu m-ar fi deranjat absolut deloc dacă nu mi s-ar fi trântit pe ultima sută de metri, chiar după semnătură, un "da' să știți că noi nu preluăm montaje", de-mi venea să îi trântesc la rândul meu un "băbăiatule, da' cine mă crezi"?

Dincolo de orgoliul meu rănit, nu prea am ce să le reproșez la acest capitolul. Băiatul care ne-a făcut planificarea și-a dat interesul și a încercat să ne explice tot ce era de explicat după ce am menționat că facem singuri montarea. Ne-a ajutat cu tot ce a putut, inclusiv prin printarea proiectului din proprie inițiativă, ca să ne putem orienta după el la aranjarea pieselor.

Să montezi o bucătărie IKEA e o muncă grea dar nu necesită o echipă profesionistă decât dacă nu ai timp, nu ești priceput deloc la genul acesta de munci sau ai un fizic mai firav. Cu banii economisiți pe serviciul de livrare poți cumpăra uneltele necesare, dacă nu le ai deja.

Ce unelete sunt necesare? Următoarele:

  • o șurubelniță electrică
  • o șurubelniță dreaptă pentru câteva operații de finețe
  • un ciocan
  • un cutter sau un cuțit
  • un creion sau un marker
  • o bormașină și burghie de metal și lemn
  • șuruburi și dibluri pentru montarea corpurilor suspendate pe perete (setul de la IKEA e perfect)
  • un fierăstru pendular
  • o nivelă (dacă vrei să faci treaba treabă)

Eu am avut la dispoziție și un fierăstru sabie de mână plus un multicutter iar un fierăstrău circular ar fi făcut tăierea blatului mult mai simplă, dar te poți descurca fără ele.

Pentru început, mobila vine cu clasicele instrucțiuni IKEA în fiecare pachet. Dacă urmezi pașii cu atenție, nu ai cum să greșești. Corpurile suspendate se montează pe un sistem genial de șine. E nevoie de ajutorul încă unei persoane pentru poziționarea lor pe perete și marcajul găurilor necesare, după care te descurci singur. Odată șinele prinse bine în șuruburi, corpurile suspendate sunt ușor de agățat de șină și garantat vor fi drepte și la același nivel.

În cazul meu corpul de colț a avut nevoie de o decupare a fundului pentru a se potrivi la fix pe unghiul din camera noastră, ceva ce nu ar fi fost acoperit de montajul oficial. Așa mi l-am tăiat singur, am măsurat să se potrivească bine, am refăcut panoul din spate iar acum nici nu se cunoaște. Mobilă pe comandă, nu alta!

Pentru corpurile de bază nu au fost provocări speciale. Blatul a fost mai greu de cărat și manevrat, o bucată având 40 de kilograme, iar cealaltă 30 de kilograme. Nu eram ironic când spuneam că nu ai șanse dacă ești firav, mai ales în condițiile în care panourile au în jur de 2 metri și nu sunt ușor de apucat.

Decuparea blatului pentru chiuvetă și plita de aragaz se face cu ajutorul combinației de bormașină + fierăstrău pendular. Am avut instrucțiunile de decupare în manualele de chiuvetă, respectiv de la aragaz, nici unul dintre ele luat din IKEA și nu au fost probleme.

La final am fixat singur panourile de umplere, să nu rămână spații goale. Pe cel de sus, de vreo 7 centrimetri lățime, l-am transformat într-un fel de mini-dulap pentru sacoșe, ceva ce iarăși nu îți făcea nimeni cu pachetul standard.

Dulap sacoșe pă comandă
Dulap sacoșe pă comandă

Au fost aproape 3 zile de muncă, de dimineață până seara (fără exagerare), dar nu te forțează nimeni să lucrezi într-un ritm anume. Am lucrat singur în marea majoritate a timpului, dar pentru anumite operații mi-a dat prietena o mână de ajutor. Dacă beneficiați de spațiu cred că pot lucra în paralel și două sau chiar trei persoane, caz în care automat va dura mai puțin.

Am avut astfel garanția lucrului făcut cât de bine se poate, fără improvizații făcute de vreun Dorel leneș sau cu chef de șpagă. Singur faci bine, că doar faci pentru tine!

Ce faci dacă nu o poți monta singur?

Sincer... nu știu. Sunt destui pe lumea asta care au folosit serviciile de montare oferite de IKEA deci probabil depinde de norocul fiecăruia și echipa pe care o prinde.

La o bucătărie fără provocări speciale la nivel de formă și țevi nu ar trebui să apară probleme. Iar cel mai rău lucru care se poate întâmpla este 1) să ți se monteze mobila mai în dorul lelii și/sau 2) să te cerți cu cei care montează din cauză că nu vă înțelegeți la ciubuc.

Cât de probabil este acest lucru? Nu am idee și ar fi aiurea să vorbesc despre un serviciu pe care nu l-am folosit personal. În plus, trebuie menționat că aceste griji sunt valabile și dacă iei mobila de bucătărie din altă parte sau dacă decizi să cauți singur o altă firmă care să asigure montajul.

Cum e cu returul?

Nouă ne-au rămas câteva piese extra: un panou pe care nu l-am mai folosit, o plintă în plus, niște polițe, etc. Le-am dus înapoi la magazinul IKEA și am primit pe loc banii înapoi, fără întrebări sau discuții.

În cazul nostru rămăseseră sigilate, deci nu ar fi trebuit să avem probleme. Pentru eventuale piese desfăcute nu cunosc politica de retur, dar am înțeles că ar fi ok și așa.

A meritat?

Pentru noi, da. Dacă vă descurcați singuri cu montatul mobilei, atunci oferta celor de la IKEA e greu de depășit la raportul calitate-preț.

Nu suntem mofturoși și suntem conștienți că IKEA e la origine mobilă de buget, nu lux și opulență. Ținând cont de acest aspect, am fost mereu mulțumiți de toată mobila luată de la ei iar cea de bucătărie nu face excepție.

Evident, linia o vom trage după ce trec măcar 6 luni dar pe moment suntem bine.