Note futuriste

Unul dintre cele mai intrigante episoade ale Black Mirror, un serial britanic S.F., modern, satiric și întunecat, denumit foarte inspirat Be Right Back, personalitatea unui tânăr decedat este simulată cu ajutorul profilului pe care acesta și l-a construit online. Pe baza materialelor partajate și conversațiilor purtate pe diverse rețele sociale, devenise o practică destul de standard de a-i reînvia cumva pe cei dragi, iar episodul în cauză tratează povestea văduvei care optează pentru această opțiune.

M-am jucat la rândul meu cu unele concepte vag similare, bazate pe lanțuri Markoviene dar la vremea respectivă nu am conștientizat cu adevărat implicațiile. Subiectul a ajuns însă azi iar în atenția mea.

Într-un foarte bine scris articol de pe BBC despre profilele persoanelor decedate de pe Facebook a fost menționată sumar povestea lui Martine Rothblatt, un (sau o) antreprenor american.

Folosindu-se de amintirile, conversațiile și profilul psihologic al soției sale și în colaborare cu Hanson Robotics, a fost creată BINA48, un robot cu o personalitate similară cu cea a sursei de inspirație, despre care se spune că ar fi capabil să poarte discuții cu persoane umane.

Startup-ul Eterni.me a creat o întreagă afacere din acest concept și promite tuturor clienților posibilitatea de a avea un avatar digital al celor dragi, un concept pe cât de atragător, pe atât de repulsiv și anormal.

Partea cu adevărat șocantă e că tehnologia în sine, cel puțin la nivel de software, nici măcar nu e chiar atât de complicată. Sunt doar un programator mediocru și cu toate acestea ar fi destul de trivial să fac un astfel de avatar care să îmi poată reproduce personalitatea. Sigur, ar fi ceva de muncă, luni, poate chiar ani, și va fi nevoie să mă documentez pentru a obține ceva, dar agloritmii din spate sunt foarte accesibili, de unde și trivialitatea sarcinii. Totul se găsește la o aruncătură de click și nu trebuie să fii vreun geniu.

Ori dacă un neica nimeni ca mine are astfel de posibilități (teoretice, ce-i drept), te pune serios pe gânduri oare ce ar putea să facă companii precum Google sau Facebook cu resursele pe care le au la dispoziție. Nu e neapărat ceva alarmist, chit că oameni precum Elon Musk, Bill Gates sau Stephen Hawking s-au arătat îngrijorați de Inteligența Artificială, dar parcă îmi doresc mai mult ca niciodată se trăiesc cât mai mult posibil, pentru că viitorul se anunță desprins din romanele S.F. și al naibii de interesant!

Presupunând că nu ne aruncăm în aer până atunci, desigur...