Good Will Hunting

Puține au fost filme mi-au plăcut la fel de mult ca Good Will Hunting. Am ales să îl revăd ieri după-amiază și m-a bucurat să văd că și prietenei mele i-a plăcut, atunci când mi-a spus că îi e somn și s-ar duce să se culce dar nu poate pentru că filmul i-a captat atenția. Și cum să nu o facă?

Cu o distribuție de excepție (Matt Damon și Ben Affleck, Robin Williams sau Minnie Driver), pentru mine este un film perfect, conținând toate lucrurile necesare pentru asta: un scenariu reușit, personaje memorabile, umor dar și dramă, prietenii puternice dar și romantism precum și o poveste interesanta în spatele realizării sale.

poster "Good Will Hunting"
(sursa imaginii: Wikipedia)

Destul de necunoscuți pe atunci, Ben Affleck și Matt Damon au scris un scenariu despre un tânar genial din Boston, Will Hunting, dar deși studiourile au fost interesate de scenariu, nu au fost la fel de încântate de ideea de a-i lăsa pe cei doi să joace în rolurile principale. Însă cu un box-office de peste 200 de milioane de dolari la un buget de doar 10 milioane, precum și cu nouă nominalizări la premiile Oscar, unde au și câștigat de altfel, la categoriile Best Supporting Actor și Best Original Screenplay, cei doi tineri au reușit să își demonstreze pontențialul și s-au transformat de atunci în veritabili titani ai Hollywood-ului (vezi The Martian (Marțianul) pentru Matt Damon sau Argo pentru Ben Affleck).

Filmul prezintă povestea lui Will Hunting (interpretat de Matt Damon), un tânăr genial dar care nu știe ce vrea de la viață. În timp ce lucra ca om de serviciu la prestigiosul M.I.T., rezolvă câteva ecuații matematice extrem de complicate, captând atenția profesorului Lambeau (Stellan Skarsgård).

Atunci când Will riscă să ajungă dupa gratii, profesorul Lambeau intervine și reușește să îl convingă pe judecător să îl elibereze sub supravegherea acestuia, sub condiția ca Will să lucreze alături de profesor și să vadă un terapeut.

În urma ședițelor de terapie cu doctorul Sean Maguire (interpretat de Robin Williams), Will ajunge să își re-evalueze relația cu prietenul său cel mai bun, Chuckie (Ben Affleck), cu prietena sa, Skylar (Minnie Driver) dar să se și înțeleagă mai bine și să descopere ce vrea cu adevărat de la viață.

Deși povestea în sine este foarte previzibilă, filmul excelează atunci când vine vorba să prezinte relațiile dintre Will și prietenul său Chuckie, povestea de dragoste dintre el și Skylar, dar și relația dintre el și profesorul Lambeau, precum și cireașa de pe tort, prietenia care se dezvoltă între el și doctorul Maguire.

Good Will Hunting este un film memorabil și ar trebui văzut măcar o dată în viață. Eu unul cred că l-am văzut deja de cel puțin trei ori și o să îl mai revăd cu siguranță și pe viitor.