Argo: cand viata bate filmul

In seara asta am vazut Argo, un foarte captivant si mult-laudat film semi-istoric. Pe fundalul revolutiei din Iran din 1979, acopera reala si foarte fascinanta operatiune Canadian Caper au fost ajutati sa scape din tara 6 diplomati americani.

poster "Argo"
(sursa imaginii: Wikipedia)

Sub pretextul realizarii unui film science-fiction, denumit "Argo", agentul Tony Mendez pune bazele unei povesti foarte plauzibile si reuseste sa isi salveze conationalii, oferindu-le acoperirea de realizatori de film.

Revolutia din Iran in sine este un subiect interesant. Prezentat intr-o forma la fel de atragatoare si in romanul "Whirlwind" (Vartejul), al regretatlui James Clavell, este expus intr-o maniera la fel de inedita si in acest film.

Argo a beneficiat din start de actori buni si faimosi: Ben Affleck, Bryan Cranston sau John Goodman pentru inceput. Povestea este insa care care il scoate in evidenta. Pe intreg parcursul filmului m-am oprit periodic pentru a-mi re-exprima uimirea fata de faptul ca totul e bazat pe fapte reale. Si acum imi vine greu sa cred ca o astfel de operatiune a avut loc in realitate! Un film SF fals ca pretext pentru o operatiune de salvare, in mijlocul unei revolutii sangeroase pornite de fanatici religiosi musulmani?

Reuseste sa capteze si o parte din atmosfera terifianta a acelei perioade negre din istorie, dar accentul nu se pune pe asta. Se prezinta doar suficient de mult incat sa ne dam seama cat de infricosatoare erau lucrurile pentru cei implicati. E de admirat acest aspect, nu e film propagandistic desi exista, evident, si partea asta. In schimb, l-as incadra mai degraba la categoria de semi-documentar puternic cosmetizat, cu un buget ceva mai mare.

E de vazut pentru orice persoana care gaseste premiza interesanta. Viata nu numai ca bate filmul, dar ii si da lectii legate de cum sa vii cu un scenariu bun.