Cunoștințe de geografie
Unul dintre proiectele la care am lucrat recent necesita o hartă interactivă a Franței, cu fiecare regiune bine delimitată și acționabilă la click.
Cu harta în sine am rezolvat rapid, sunt multe pe Wikipedia, în format SVG și cu departamentele delimitate perfect. Mai mult de atât, fiecare departament (județ francez) avea și un id în svg care corespundea ordinii oficiale, astfel încât știai deja care e care. Rămăsese însă o micuță problemă...
Harta finala trebuia să arate în genul imaginii de mai jos.
În dreapta sunt amplasate teritoriile franceze din afara continentului european și era necesar să le identificam exact și pe acelea, pentru a știi ce text și ce acțiune vor executa. Dar care-i care?
De la client am primit o listă cu cele 4 regiuni care îl interesau (Guadelupe, Guyana și înca 2), dar identifică-le dacă poți. În harta finală ele sunt afișate grupat, dar în varianta normală sunt împrăștiate pe tot globul...
sursa imaginii: Wikimedia
Am aflat cu această ocazie cum se simt americanii atunci când luați peste picior pentru (ne)cunoștințele lor de geografie. Orgoliul mi-a mai fost bandajat puțin atunci când și unul dintre colegii francezi a avut aceleași probleme iar întrebarea "care-i care?" a rămas validă.
În altă ordine de idei, mi se pare foarte strategic modul în care Franța e împrăștiată pe harta globului. Punând degetul aleatoriu pe harta și speculând puțin asupra a ceea ce înseamnă Franța ai șanse reale să nimerești prin zonă. E visul fiecărui elev la ora de geografie!