Summer of Night - de Dan Simmons

Acum mulți ani am încercat să citec Oamenii mării a lui Victor Hugo, dar am renunțat după ce primele pagini au reușit să mă plictisească printr-o concentrație mult prea mare și mult prea detaliată de descrieri ale locației. Dar i-am dat ulterior o șansă și am sfârșit prin a iubi cartea.

Pot spune același lucru și despre Summer of Night a lui Dan Simmons. The second time's the charm!

Un scriitor polivalent, care m-a mai încântat recent cu romanul semi-polițist, semi-fantezist The Fifth Heart sau cu superbul roman dramatic Phases of Gravity, mi-a demonstrat încă o dată că este și unul dintre cei mai talentați autori de horror.

coperta "Summer of Night"
sursa imaginii: Goodreads

În vara anului 1960, în micuțul orășel Elm Haven din Illinios, cinci băieți de 12 ani au parte de o experiență pe care nu o vor uita niciodată. Înainte ca mult-așteptata vacanță să sosească, unul dintre colegii lor dispare în circumstanțe misterioase. Și umblă vorba că n-ar fi prima dată când se întâmplă așa ceva. Roși de curiozitate și simțind miros de aventură, băieții fac pe detectivii dar decizia lor nu se dovedește a fi una inspirată.

Ideea în sine nu e strălucită, ba poate părea chiar destul de stereotipică, însă execuția e memorabilă. Summer of Night e un fel de Stand by me cu un final horror și excelează prin faptul că reușește să construiască un set de personaje simpatice și credibile precum și o atmosferă sinistră.

Ca și în Song of Kali, roman horror al aceluiași autor, scenele grotești sunt relativ rare și se bazează mai mult pe suspans. Se evită brutalitatea gratuită sau scenele șocante în favoarea unei povești bine scrise.

Deși poate părea ușor bizară, fiind prea adolescentină pentru o carte horror și prea horror pentru un roman adolescentin, Summer of Night va rămâne pentru mine o surpriză plăcută și un roman memorabil, de recitit, pe care îl recomand fanilor ambelor categorii, și nu numai.