Blogging pe platforma Ghost

Unul dintre motivele pentru care am pornit la drum pe acest blog, pe langa cele enuntate deja, a fost platforma Ghost, mai precis modul foarte placut in care iti permite sa scrii.

Am mai avut incercari de a publica pe vechiul blog, bazat pe Wordpress, dar experienta devenise foarte neplacuta. Scriam adesea in Evernote, iar atunci cand copiam continutul in editor trebuia sa formatez continutul, sa adaug link-uri, sa reconstruiesc paragrafele (wordpress avea o problema ciudata cu randurile noi), ca sa nu mai zic ca la un moment dat posturile nu apareau complet din cauza anumitor caractere.

Desi ofera mult mai multe functionalitati, fiind la un nivel cu totul si cu totul diferit de Ghost, blogul de pe Wordpress era mult prea inghesuit si incarcat de optiuni.

editorul de wordpress

Am descoperit insa Ghost, folosindu-l initial pentru celalalt blog, Itsy Bitsy Bytes, unde mai scriu ocazional articole din domeniul IT, in limba engleza.

Ce m-a atras la Ghost a fost interfata mult mai aerisita, axata in mod special pe continut. Foloseste Markdown, ceea ce imi permite sa scriu un post in orice editor de text, putand apoi ca transfer totul, inclusiv formatarea, cu un simplu copy/paste.

E drept, Markdown pare mai atractiv si din cauza ca sunt programator. E in natura firii mele sa mi se para mai facil sa scriu [titlu link](http://exemplu.com) decat sa scriu titlu link, dupa care sa selectez textul, sa ma duc in meniu, sa inserez un link nou in caseta si sa dau ok.

editorul de ghost

Text bolduit sau italic? Nici o problema, se poate face asta scriindu-l intre doua "**", respectiv un "*" (**text bolduit**, de exemplu). In fine, cine e curios cum sta treaba cu Markdown poate gasi usor resurse pe net.

E drept, un blogger "profesionist" (nu spun asta in mod derizoriu) va stramba probabil din nas. Ghost nu are chiar atat de multe plugin-uri, widget-uri, link-uri, galerii, si super suport pentru SEO si redimensionarea imaginilor (desi, ca fapt divers, iti ofera tot ce iti trebuie pentru optimizarea pentru motoarele de cautare). Dar nu se adreseaza unor astfel de persoane.

Ghost e perfect pentru cineva care vrea un blog pentru a scrie, care nu da doi bani pe social media, SEO, branding, monetizare si restul chestiilor.

Primesti in schimb un blog curat si aerisit, cu un panou de admin ce te invita sa scrii. Iar asta e tot ce conteaza!