Adevăratele știri - VII
Încă o săptămână, încă un set de "știri", de data aceasta cu o zi întârziere, din cauză că în ziua de vineri am preferat să postez despre drama de la Examenul Național.
- Rămânând la capitolul educație românească, profesorul Bogdan Glăvan spune despre aceasta că este hrană pentru minte, scumpă rău și diluată.
Articolul dezbate afirmațiile nefericite ale ministrului Bostan, afirmații care citite în context nu sunt chiar atât de imbecile cum par, ba chiar aș zice că are și olecuță de dreptate, fix ceea ce încearcă să argumenteze și Logica Economică.
-
Dacă tot vorbim de politicieni, o întrebare despre logo-ul lui Hillary Clinton explică modul în care sunt randate SVG-urile și cum poate fi evitată o problemă comună. E probabil singura discuție educativă legată de circul electoral din state :)
-
Benedict Evans, un om care știe ce vorbește atunci când e vorba de IT și Sillicon Valley prezintă fenomenul Inteligenței Artificiale și rolul Apple și Google.
-
Sillicon Valley nu e însă doar o sursă de știri neinteresante pentru cine nu lucrează în IT ci se ocupă și cu lucruri serioase: hamburgerul vegetal.
Când eram mic, mama încerca să mă păcălească și să mă convingă că soia are gust de carne. Total fals. Însă se pare că burgerul produs de startup-ul american Impossible Foods chiar ar putea să păcălească mâncăii. Eu unul mă declar interesat!
-
Până la problema cărnii pentru vegani, americanii ar trebui să își rezolve probleme mult mai importante. Rachel Heller, o fostă yankee, povestește de ce a renunțat la cetățenia americană. Indiciu: din cauză că atunci când vine vorba de taxe, Statele sunt un Iad birocratic!
-
Maciej Cegłowski, omul din spatele Pinboard, și-a publicat discursul de la Conferința SASE, în care vorbește moralitatea programării și rolul tehnologiei în economie.
-
Mă plângeam acum ceva vreme despre pseudo-jurnalismul celor de la Digi24 pe tema inventatorului Bitcoin.
Cineva a prezentat în sfârșit povestea din spatele lui scandalului Satoshi Nakamura / Craig Wright. E o lectură foarte lungă și scrisă într-o manieră beletrisco-biografică și nu tehnică. Merită citită!
- Dacă tot am reiterat exemplul de așa nu! în materie de jurnalism al celor de la Digi24, o să vă arăt și o mostră de așa da!.
Articolul de pe Bloomberg despre modul în care CRISPR va schimba lumea nu doar că prezintă o tehnică revoluționară din domeniul ingineriei genetice, dar dezbate și sistemul patentelor.
Dacă CRISPR e viitorul în biologie, articolul e la rândul său un exemplu al viitorului în jurnalism pe web și dă dovadă de o ingeniozitate excepțională.
- Soarele și-a pierdut "petele" de două ori în luna iunie iar lucrul acesta nu e un semn bun. Unii oameni de știință avertizează că e un semn că se apropie o nouă mini-era glacieră, cum nu s-a mai văzut din secolul 17.
Cât de aproape se presupune că ar fi? Suficient cât să îmi fac griji pentru proprul viitor, și nu cel al potențialilor nepoți...
- Tot la capitolul meteo, unii declară urgență globală și din cauza comportamentului fronturilor de aer, în timp ce alții susțin contrariul.
Momentan alarmișii nu sunt tocmai somități în domeniu, în timp ce partea care neagă e plătită ca să facă propaganda anti-schimbări climatice. Adevărul e probabil undeva la mijloc. Privind însă pe fereastră și aducându-mi aminte de anotimpurile copilăriei, tind să cred că afirmațiile nu sunt fanteziste.
- Ca să nu închei setul de recomandări pe un ton pesimist, ultimul articol ne explică de ce lumea e un loc mai bun decât credem. E numai bun pentru a mai spăla puțin afluxul de știri negativiste din media.