Misterul Digi24 a fost rezolvat. S-a aflat că nici ăștia nu fac jurnalism

Într-o știre din categoria "Economie", Digi24, postul de știri care e considerat a fi ceva mai spălat decât restul, titrează: Misterul Bitcoin a fost dezlegat. S-a aflat cine a lansat moneda virtuală.

În patru paragrafe și 600 de caractere se trântește o știre în dorul lelii, pe cât de amatoricesc prezentată, pe atât de falsă.

Misterul identității creatorului Bitcoin, așa-numitul Satoshi Nakamoto, e într-adevăr unul interesant iar importanța "monezii" virtuale justifică o știre despre acest subiect dar decât să o faci la mișto, mai bine te abții.

Cei de la Wired le pot arăta cum arată un articol adevărat pe această tema: How Craig Wright Privately ‘Proved’ He Created Bitcoin. Faptele sunt prezentate obiectiv, cu argumente pro și contra și într-o manieră pe înțelesul tuturor.

Un articol și mai edificator este acesta Craig Wright is not Satoshi Nakamoto, în care se demontează minuțios toate așa-zisele dovezi aduse de omul de afaceri australian.

Dar hai să nu cad și eu în păcatul celor de la Digi, chit că nu sunt jurnalist. Povestea e următoarea: un om de afaceri australian, Craig Wright, suspectat și în trecut că ar creatorul Bitcoin, a decis recent să rupă tăcerea și să își "recunoască" faptele.

Acesta a organizat o demonstrație privată pentru Gavin Andresen, programatorul care a preluat proiectul de la Satoshi Nakamoto. Demonstrația a implicat verificarea unor mesaje criptate cu cheia privată a lui Satoshi, doar că împrejurările în care aceasta a avut loc sunt de-a dreptul dubioase și ridică la rândul lor alte semne de întrebare.

La toate acestea se adaugă un trecut îndoielnic al unui personaj prins cu mâța în sac (se laudă cu două doctorate în informatică dar universitatea care i le-ar fi acordat neagă acest lucru iar singurul doctorat real e unul în teologie), precum și faptul că într-unul dintre posturile de pe blogul său face afirmații din care reiese că nu știe matematică așa bine, un lucru foarte dubios în condițiile în care ar fi trebuit să fie un geniu criptografic. Ca să citez unul dintre comentatori, e ca și cum "un Monet anonim ar ieși brusc la iveală iar singura sa dovadă ar fi o carte de colorat în care a depășit contururile".

E regretabilă lipsa de interes în prezentarea acestei povești pentru că subiectul e chiar fascinant și există și suficiente articole care să prezinte lucrurile la un nivel mai pentru necunoscători. Tot ceea ce ar fi trebuit să facă jurnaliștii ar fi fost să se documenteze puțin înainte. Să își facă slujba, cu alte cuvinte, și să nu prezinte ca fiind o certitudine o poveste cusută cu ață albă.

Pe principiul "dacă tăceai, jurnalist te numeai", cei de la Digi24 au demonstrat că la noi, cu foarte rari excepții, poți spune "presă" și să tragi liniștit apa.