Homo Deus: A Brief History of Tomorrow - de Yuval Noah Harari
Homo Deus: A Brief History of Tomorrow e cea mai recentă carte a istoricului Yuval Noah Harari și repezintă continuarea Sapiens: A Brief History of Humankind. Mai degrabă o completare a ideilor din Sapiens decât un sequel, Homo Deus încearcă să contureze o posibilă (și foarte probabilă) traiectorie a viitorului rasei umane.
sursa imaginii: Goodreads
Înainte de a se contura viitorul se începe cu trecutul și se prezintă sumar principalele trenduri urmate de civilizație, reprezentând o bună introducere pentru cineva nefamiliarizat cu subiectul și fără a fi plictisitor pentru cei care cunosc deja aceste lucruri.
Odată lămurit trecutul, Harari se avânta într-o încercare decentă de a prevedea viitorul. Departe de o simplă consultare a unui glob de cristal, previziunile sale sunt bine argumentate dar în același timp destul de previzibile.
Folosindu-se argumente prezente atât în Thinking, Fast and Slow a lui Daniel Kahneman, cât și în Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies a lui Nick Bostrom (cărți către care chiar se face referire), Homo Deus nu vine aproape cu nimic nou pentru cineva interesat de subiect.
Înainte de a coborî de pe piedestal un istoric de marcă și de a critica o carte excelentă, trebuie spus că eu sunt un programator care citește cu precădere știri din domeniul tehnologiei și futurismului. Trendurile prezentate de Harari sunt de mult vizibile, cu semnalele de alarmă de rigoare trase, dar nu au intrat încă în atenția populației generale, cu alt fel de interese, și tocmai lor cred că se adresează mai degrabă Homo Deus.
Acestea fiind spuse, am întâlnit și destule informații noi și m-am bucurat de carte chiar și fără experiența unei revelații la final.
Mai trebuie menționat și că previziunile legate de viitor nu sunt foarte specifice. Dacă vă așteptați la o poveste despre colonizarea spațiului, flote intergalactice, teleportare și alte teme desprinse din romanele S.F., veți fi dezamăgiți. Se tratează în schimb evoluția rasei umane și a societății, care va fi următorul pas pentru noi ca specie și cât de mult ne va afecta fluxul imens de date care ne înconjoară și influența din ce în ce mai mare a unor servicii precum Google sau Facebook.
Una peste alta, e o carte bună și e tradusă și în limba română. Cei care au citit și au fost impresionați de Sapiens ar face bine să nu rateze această pseudo-continuare. Iar pentru cei care se întreabă, e de preferat ca Homo Deus să fie citit după Sapiens din pure motive logice și cronologice, dar fără a fi necesar.