Trilogia "Red Rising" - de Pierce Brown

Trilogia "Red Rising" - de Pierce Brown

Sunt genul de om care nu pleacă în concediu fără ceva bun de citit iar anul acesta am "împachetat" pe Kindle trilogia "Red Rising". Nimic nu a fost mai interesant pe plajele din Zakynthos decât cărțile lui Pierce Brown!

Compusă din Red Rising, Golden Sun și Morning Star, trilogia descrie un viitor care va captiva cu siguranță atenția fanilor istoriei și miturilor din Grecia și Roma antică.

coperta "Red Rising"
sursa imaginii: Goodreads

După un război interplanetar, societatea a fost împărțită în mai multe rase. Roșii sunt muncitorii cei mai de jos, în esență sclavi, iar vârful piramidei e rezervat celor de Aur, o nouă nobilime, care conduce și setează cursul omenirii. Dar clasa conducătoare nu e doar mai bogată, secole de modificări genetice i-au făcut mai înalți, mai puternici și mai inteligenți, părând veritabili semi-zei pe lângă ceilalți oameni, iar domnia lor pare de neînfrânt.

Eroul celor trei romane e Darrow, un adolescent de 16 ani, unul din minerii Roșii care trudește din greu în subsolurile planetei Marte. Munca e istovitoare dar știe că prin eforturile sale planeta va fi într-o bună zi teraformată iar urmașii săi vor putea trăi la suprafață.

Universul său se destramă atunci când soția lui Eo e spânzurată pentru că a îndrăznit să încalce regulile impuse de cei de Aur iar el descoperă că totul a fost o minciună: aerul planetei e de mult respirabil iar el și semenii săi sunt ținuți ignoranți în subsol, ca niște sclavi.

coperta "Golden Sun"
sursa imaginii: Goodreads

Cu ajutorul mișcării de rezistență conduse de misteriosul Ares, lui Darrow i se înscenează moartea și e supus unor operații sângeroase ce îi transformă corpul într-unul al nobil de Aur, mai înalt și mai puternic decât spera vreodată să fie.

Mânat de răzbunare și bazându-se pe propria inteligență, Darrow se înscrie la institutul de elită al... auriilor? (pe cât de natural sună în engleză, pe atât de ciudat e în română), cu scopul de a-l absolvi magna cum laudae și de a distruge societatea din interior, dintr-o poziție de conducere. Bineînțeles, academia în cauză nu e una standard și se transformă rapid într-o Battle Royale, spre deliciul cititorilor.

Înainte de a rămâne cu impresia ca seria e una young adult, trebuie să menționez că "liceul spațial" a la Hunger Games ocupă doar jumătate din prima carte. Red Rising descrie întreaga călătorie a lui Darrow, de la un miner nevolnic, până la revoluționar legendar, o călătorie palpitantă, sângeroasă și plină de intrigi politice și răsturnări de situație.

coperta "Morning Star"
sursa imaginii: Goodreads

Calitativ, seria reușește să se plaseze într-o poziție bună, fiind suficient de realistă și plauzibilă încât să depășească nivelul de guilty pleasure și să nu îți fie rușine să o recomanzi și altora (așa cum fac eu acum).

Am întors cu înfrigurare paginile, am fost luat adesea prin surprindere și am apreciat modul inventiv prin care Pierce Brown a reușit să transpună mentalități învechite într-un cadru futurist pentru a rezulta un space opera de succes.

Dacă ideea de revoluție în spațiu și intrigi aristocratice greco-romane vi se pare că sună bine atunci trilogia Red Rising nu trebuie ratată! Oferă tot ce promite.