Sapiens: A Brief History of Humankind - de Yuval Noah Harari

Dacă vrei să aflii cum a apărut universul și care e istoria sa, A Brief History Of Time a lui Stephen Hawking e un bun început.

Richard Dawkins te ajută apoi să descoperi cum a apărut și a evoluat viața în The Selfish Gene.

Pentru cei interesați de istoria Europei, From Dawn To Decadence a lui Jacques Barzun e o carte de căpătâi, care te învață să privești lucrurile dintr-o perspectivă culturală.

Dar dacă vrei să afli mai multe despre omenire, despre rasa umană în sine, modul în care a apărut și a evoluat de la o mână de primate aruncătoare de bețe la o specie care a trimis oameni pe Lună? Atunci îți recomand Sapiens: A Brief History of Humankind, scrisă de istoricul Yuval Noah Harari. Am menționat și că această carte este una recomandată de Bill Gates?

coperta Sapiens: A Brief History of Humankind

sursa imaginii: Goodreads

Mă așteptam inițial la ceva în genul cărților lui Dawkins, dar am avut plăcerea de a citi una dintre cele mai provocatoare și inteligente cărți despre natura umană.

Acum peste 100.000 de ani, strămoșii noștrii se împărțeau în cel puțin șase rase diferite. Azi am rămas doar noi, Homo sapiens. Doctorul Yuval Noah Harari, un istoric israelian specializat în istoria globală și procese macro-istorice, încearcă să ne explice acest proces.

Ce a determinat primii oameni să renunțe la vânătoare și să se apuce de agricultură? De ce a ajuns civilizația vestică să domine planeta în locul celei asiatice sau africane? Cum am evoluat de la familii și clanuri la statele moderne? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care își găsesc răspuns între paginile acestei cărți.

Din multe puncte de vedere, ideile prezentate sunt foarte... delicate. Ești pus în față cu adevăruri foarte incomode, chiar dureroase și aproape tot ce crezi despre libertate, democrație, credință, prosperitate sau altruism e pus sub semnul întrebării. Iar asta e lucru bun pentru că te provoacă să gândești.

Cartea vorbește despre trei revoluții majore în decursul istoriei noastre: cea cognitivă, cea culturală și cea științifică. Fiecare a contribuit la dezvoltarea noastră ca specie în moduri nebănuite. Cu un mix inedit de biologie, antropologie, paleontologie, economie, sociologie, psihologie și mai ales istorie, A Brief History Of Humankind tocmai a devenit pentru mine cartea de căpâtâi în materie de istorie.

Nu se axează asupra unor evenimente concrete sau a unor personaje istorice decât ocazional, cu rol anecdotic. Nu, chiar este analizată omenirea la modul general și principalele concepte care au influențat-o, cum ar fi cel al agriculturii, cu un rol mult mai important decât aș fi crezut vreodată, sau cele ale diverselor ideologii (religie, comunism sau capitalism, de exemplu).

Poate că nu vei fi de acord cu toate ideile din carte (unele sunt foarte controversate, deși personal am fost de acord cu toate), dar un lucru e cert: citind-o vei mult mai aproape de a-ți putea răspunde la eterna întrebare cine sunt și încotro mă îndrept. Răspunsul nu e unul pe placul tuturor, dar e terific de plauzibil...