Thinking, Fast and Slow - de Daniel Kahneman

Thinking, Fast and Slow - de Daniel Kahneman

O carte utilă este una care îți extinde orizontul prin acumularea de informații. Citind-o, descoperi ceva nou și devii, cel puțin în teorie, mai înțelept. Thinking, Fast and Slow nu se încadrează în această categorie dar nu pentru că nu este o sursă excelentă de date ci pentru că în loc să se axeze pe lucrurile pe care nu le știi, se axează pe faptul că nu știi.

Avem adesea tendința de a ne încrede prea mult în instincte sau de a nu ne chestiona convingerile și ideile. Cartea lui Daniel Kahneman (ale cărui stuii au fost răsplătite cu premiul Nobel pentru Științe Economice) vine ca o veritabilă lovitură intelectuală, dărmând concepte considerate evidente.

coperta "Thinking, Fast and Slow"
sursa imaginii: Goodreads

Cei care au citit deja Superforecasting: The Art and Science of Prediction cunosc probabil o parte dintre ideile expuse de Kahneman (Tetlock și Garnder fac de altfel numeroase referiri la Thinking, Fast and Slow în cartea lor), dar nimic nu se compară cu sursa originală.

Conceptul de bază nu e complicat. Ipoteza avansată de Daniel Kahneman este că noi, oamenii, avem două sisteme intelectuale, numite de el Sistemul 1 și Sistemul 2.

Sistemul 1 este foarte rapid, dar e lipsit de acuratețe. Atunci când cineva îți spune "răspunde repede, câți pitici avea Cenușăreasa?", acesta e sistemul care îți șoptește instant și încrezător "Șapte!".

Sistemul 2 e mai lent, necesită ceva timp de procesare, dar e conștient că piticii erau ai Albei ca Zăpada...

Thinking, Fast and Slow prezintă într-un mod foarte detaliat aceste două sisteme și îți explică avantajele și dezavantajele fiecăruia. Se insistă adesea pe modul în care ne lăsăm auto-păcăliți de așa-zisul Sistem 1, în detrimentul unei decizii mai chibzuite.

Nu o dată am citit în carte exemple pe care creierul meu le-a confirmat a fi corecte, le-a înțeles pe deplin... dar în același timp eram ros constant de senzația că mă înșel, nu are cum să nu fie așa!

Conținând și elemente de statistică, teoria jocurilor (game theory) sau despre psihologia din spatele deciziilor economice, cartea conține câte ceva pentru fiecare iar informațiile sunt prezentate la un nivel destul de accesibil, fără o abundență a unui jargon tehnic.

Deși conține multe anecdote sau experiențe personale din viața autorului, fapt care ar trebui să o facă ușor de citit și de înțeles, poate fi totuși destul de greoaie. A fost una dintre rarele cărți pe care a trebuit să o citesc cu pauze, dar nu din cauza dimensiunii foarte mari, cum a fost cazul From Dawn to Decadence, ci pentru că ai multe de procesat...

Adesea primești informații care îți contrazic instinctele și trebuie să stai, să le rumegi, să le înțelegi și să le bagi la cap!

Thinking, Fast and Slow e una dintre cărțile despre care se poate spune că trebuie citită de cât mai multe persoane și transformă modul în care privești și înțelegi însuși procesul de gândire. Nu e faimoasă degeaba.