Blocul gri

Cand eram elev in clasele primare am primit ca tema sa desenam casa in care locuim. Imi placea sa desenez iar genul acesta de tema imi permitea sa imi prezint talentele artistice si sa imprezionez invatatoarea si restul colegilor cu uimitoarele mele abilitati de mazgalitor.

Locuiam pe atunci intr-un bloc vechi, cu pereti gri. Era urat, cu zidurile sale zgrimturoase, cu tencuiala cazuta pe alocuri si cu amalgamul de geamuri si ferestre ce difereau de la o camera la alta.

Incercarea mea de a-l transpune pe o foaie de hartie intr-un mod cat mai placut vizual a fost sortita esecului de la bun inceput. Chiar si fara limitarile tehnice impuse de creioanele ieftine de colorat, dar si de mintea mea frageda, incapabila de a intelege conceptul de tridimensionalitate suficient de bine incat sa-l pot reproduce pe coala alba, blocul era pur si simplu urat.

In cel mai fericit caz putea fi considerat sec. Banal. Un bloc gri din beton, locuit de oameni ca oricare altii, printre care ma numaram si eu.

Am desenat un dreptunghi si am incercat sa ii gasesc o culoare cat apropiata de nuanta sa dar in acelasi timp vie. Am incercat cu portocaliu, maro, caramiziu dar chestia rezultata arata ciudat. Era prea… coloarata, prea diferita de blocul meu.

Nici unul dintre creioanele colorate nu m-a putut ajuta. Singura mea solutie a fost sa folosesc un creion standard. Un creion sec si banal, cu mina gri, pentru un bloc sec si banal, cu pereti gri. A rezultat, bineinteles, o porcarie. Nu am fost multumit de desen dar semana totusi cu “casa” in care locuiam si am preferat uratenia imaginii veritabile, in locul unei himere mai nuantate, dar nerealista.

Invatatoarea a strambat din nas si desenul meu a fost considerat urat. Pe buna dreptate, de altfel.

Astazi cred ca as putea face o treaba ceva mai buna. O cladire 3D, de aceasta data, cu umbre si senzatie de adancime, cu ferestre mai detaliate, poate si o textura ceva mai apropiata de realitate. Ar fi un desen mai stiintific, al unei persoane mature, o simpla reproducere aproape fotografica, cu rigla si creion mecanic, pe baza unei imagini de referinta.

Ar fi o reprezentare mai eleganta a unui lucru urat si banal, ceva mai impresionanta vizual, dar in acelasi timp goala in interior, fara sentiment. Sufletul blocului l-am transpus cel mai bine in copilarie: un gri colorat robotic cu un creion ieftin.