Ultimul Făt-Frumos

Pe vremea aceea puricele încă se mai potcovea iar basmele nu erau fantezii, ci ultimele bârfe. Era vremuri mai simple, dar și mai complicate, depindea de care parte a poveștii te aflai. În acele timpuri s-a născut eroul nostru.

Fiu de moșneag și babă, îndeplinea din start una dintre condițiile pentru a fi un Făt-Frumos. Era și voinic, și destul de chipeș, iar ambiția îi era cu siguranță una de erou. Tot ce îi mai lipseau erau o prințesă și o aventură pe cinste.

A căutat el întâi în sat o mireasă, nu îl suspectați de mofturi, dar nu a găsit nici o fată de moșneag ci doar mult prea multe fete de babă. Așa că și-a luat câte ceva de-ale gurii într-o desagă și a pornit la drum în căutare de noroc.

Cal jigărit pe care să îl hrănească cu jeratec nu avea, dar a avut grijă să îi trateze cu respect pe toți nevoiașii întâlniți pe drum, dar nici unul nu s-a dovedit a fi mai mult de un simplu cerșetor.

La palat, altă dezamăgire. Un amărât ca el nu avea nici o șansă de a fi primit în audiență la rege, iar regele oricum nu avea fete de dat, doar un fiu care urma să îl moștenească. Și nici prin regatele vecine nu auzise cineva să fie vreun împărat care să ofere mâna fiicei sale contra unor fapte vitejești.

Nu-i nimic, se gândi tânărul nostru erou. Putea face o faptă bună și fără recompensă. Iar dacă aventurile sale deveneau populare, sigur s-ar fi găsit vreo tânără Ileana Cosânzeană care să îl vrea de bărbat.

A întrebat de zmei, de căpcăuni și de balauri prin toate colțurile. A fost prin hanuri, prin zone rău fămate, a bântuit toate pădurile dar nu a dat nici măcar de un amărât de bandit. Creaturile feroce din trecut fuseseră toate răpuse de alți viteji iar regele avea grijă ca în împărăția sa să fie liniște și pace. Ar fi vrut să salveze pe cineva... dar pe cine?

S-a întors cu coada între picioare în satul său. Nu a găsit zmei pe care să îi răpună, nu a tăiat capete de balaur, nu a bătut căpcăuni și nici vrăjitoare nu a ucis. Așa că s-a făcut agricultor. A muncit din greu și l-a final i-au crescut porumbul și grâul atât de mari, că păreau desprinse din poveste.