Transferoviar Calatori? Meh

Cautand azi informatii legate de mersul trenurilor, am constatat cu uimire, dar si placere, ca Transferoviar Calatori, o companie privata de transport feroviar, ofera gratuit wi-fi in timpul calatoriei.

Urc in tren, dau sa conectez tableta la net si incep sa caut retele wireless. Vad una care incepe cu "TFC", ma conectez dar cand sa incarc un website... eroare!

Ma uit din nou, poate nu s-a corectat cum trebuie: "The network is out of range". Si uite asa, pe parcursul intregii calatorii, am avut net gratuit prin wifi, doar ca nu m-am putut conecta la el, ca sa il si pot folosi.

In mod normal car dupa mine un stick de net de la Digi si am si 3G pe telefon, daca am neaparat nevoie. Dar stick-ul trebuie conectat la laptop, iar traficul de pe telefon e limitat. In aceste conditii, oferta TFC ar fi adus un plus enorm.

Cand plec de la tara, o fac de regula cu trenul CFR de la ora 14:40 dar exista si un tren TFC putin mai tarziu, la 15:30. Din punct de vedere al conditiilor, in pofida mitului ca la CFR e naspa iar la privat curge lapte cu miere, sunt destul de similare ofertele. E drept, acum cativa ani mizeria din trenurile CFR era de nedescris dar, din fericire, lucrurile s-au schimbat in bine, cel putin pe rutele pe care merg eu.

In aceste conditii, netul ala wifi ar fi fost un argument care ar fi cantarit in favoarea Transferoviar Calatori. Dar atunci cand te lauzi cu un lucru si o dai in bara, increderea scade. In mod paradoxal, CFR e pus intr-o lumina mai buna, chiar daca ei nici macar nu au incercat sa ofere Internet. Desi, ca fapt divers, in Gara de Nord am prins mereu net prin wifi, oferit de CFR.

Cireasa de pe tort a fost faptul ca am mers cu doar doua treimi din fund pe scaun. Am avut loc fix langa un nene obez care, bonus, mirosea puternic a fum de tigara.

Prima experienta neplacut pe care am avut-o cu Transferoviar a fost cand controlorul m-a taxat mai scump de cat ar fi trebuit, desi urcasem dintr-o statie fara casa de bilete TFC. Suma in sine era aproape infima, 1.5 lei, motiv pentru care nici nu m-am obosit sa ii atrag atentia. Dar faptul in sine m-a deranjat.

Mai mult, daca initial aveau preturi identice, acum biletele lor costa ceva mai mult decat cele CFR. E drept, trenurile au opriri mai putine si ajung mai repede dar, iarasi, e o chestiune de principiu.

Nu stiu ce planuri au cei de la TFC si ce si-au propus, dar un lucru e cert: prefer sa raman la CFR. Oricum ne leaga multe amintiri...