Tortilla flat - de John Steinbeck

Tortilla flat - de John Steinbeck

Paisanii din Monterey, un orășel din California, un amestec de rasial divers, sunt universali în felul lor de a fi. Mânați de viciul băuturii și pofte carnale, puși pe harță și leneși, sunt în același timp și nobili, în felul lor, inimoși și darnici, chiar dacă adesea într-un mod ipocrit.

John Steinbeck, faimosul scriitor american despre care am povestit puțin în review-ul Of Mice And Men, le face un portret inedit și plin de umor în Tortilla Flat.

Adoptând structura legendelor cavalerilor mesei rotunde, într-un mod aproape parodic, Steinbeck îl pune în centru pe Danny, un tânăr paisan, moștenitorul subit a două case și pe prietenii acestuia. Hoți, bețivi, delăsători și fățarnici, sunt în același timp și simpatici, prin inocența lor dată de un mix amuzant de ignoranță și ipocrizie.

coperta "Tortilla flat"
sursa imaginii: Goodreads

Deși e scrisă de un titan al literaturii universale, Tortilla Flat e o carte lipsită de pretenții și plină de umor. E amuzantă nu numai prin întâmplările povestite și personajele colorate, dar și prin parodierea poveștilor cavalerești medievale și a modului arhaic de exprimare din cadrul acestora și, mai presus de toate, prin pur talent scriitoricesc.

Senora Teresina Cortez and her eight children and her ancient mother lived in a pleasant cottage on the edge of the deep gulch that defines the southern frontier of Tortilla Flat. Teresina was a good figure of a mature woman, nearing thirty. Her mother, that ancient, dried, toothless one, relict of a past generation, was nearly fifty.

O carte scurtă dar plină de farmec și cu siguranță plină de farmec, te va lăsa cu siguranță cu zâmbetul pe buze.