The Story of the Human Body: Evolution, Health, and Disease - de Daniel E. Lieberman
E bine să știi care este istoria universului, istoria civilizației umane sau istoria culturală a Vestului dar când vine vorba de asta cea mai importantă istorie este probabil cea a corpului uman.
În The Story of the Human Body: Evolution, Health, and Disease, Daniel E. Lieberman, un renumit paleoantropolog și profesor la Harvard, oferă o perspectivă evoluționară asupra corpului uman. Utilă atât pentru cei care doresc să se educe și să învețe ceva nou din punct de vedere biologic cât și pentru cei care doresc să se cunoască mai bine pentru a-și îngriji sănătatea, cartea încearcă (cu succes aș zice eu), să răspundă întrebării "Pentru ce este adaptat corpul uman?"
Ca să citez din carte (traducerea îmi aparține):
Întrebarea este una foarte dificil de răspuns și necesită abordări din mai multe unghiuri, o posibilă abordare fiind cea a explorării istoriei evoluționare a corpului uman. Cum și de ce au evoluat corpurile noastre în forma lor actuală? Ce fel de alimente am evoluat să mâncăm? Ce tip de activități am evoluat să facem? De ce ne lipsește blana și avem creiere mari, picioare arcuite și alte trăsturi distinctive? După cum vom vedea, răspunsurile acestor întrebări sunt fascinante, adesea ipotetice și uneori contraintuitive.
sursa imaginii: Goodreads
Scrisă într-un mod accesibil dar fără a trata cu superficialitate subiectul, cartea prezintă modul în care homo sapiens au apărut pe planetă și modul în care au(am) evoluat, nu doar fizic, cât și ca civilizație, axându-se însă impactul avut asupra corpului uman.
Se explică astfel motivele pentru care arătăm așa cum arătăm. Atunci când descoperi modul în care maxilarul a evoluat în timp și motivele pentru care avem dinții cu forma și dimensiunea actuală, precum și influența alimentației, înțelegi altfel de ce e bine să îți protejezi dantura. Lieberman nu îți recomandă Colgate și să te speli pe dinți după fiecare masă principală, dar îți explică de ce avem mult mai multe probleme decât strămoșii noștri și oferă și potențiale soluții.
Alte exemple: care e rolul scobiturii din talpa piciorului și de ce dăunează încălțămintea modernă, de ce e bine să consumăm multe fructe și legume, de ce e bine să facem mișcare. Cartea tratează de asemenea și bolile moderne, dar și cele din trecut, explicând de ce au dispărut unele și au apărut altele și care e legătura lor cu modul nostru de viață. Afli astfel de ce trăim mai mult ca oricând și totuși suntem mai bântuiți de boli cronice.
Deși sfaturile pentru o viață mai bună nu reprezintă o noutate pentru nimeni, au un impact mai mare asupra prin prisma faptului că sunt mai bine explicate atât biologic, cât și istoric dar și sociocultural. Nu e nici un secret, mișcarea, alimentația echilibrată și fără excese, abstinența de la fumat și un mod de viață cât mai natural fac minuni pentru sănătate.
Nu vă imaginați însă nici un material propagandistic care să încurajeze reîntoarcerea în sânul naturii sau care să glorifice modul de viață primitiv. The Story of the Human Body este o carte științifică scrisă de un prestigios om de știință. Autorul prezintă atât avantajele cât și dezavantajele vieții de vânător din trecut, cât și pe cele ale prezentului. Educă însă cititorul și îi permite să își aleagă singur un stil de viață în cunoștință de cauză.
E de citit atât pentru cei care sunt pasionați de biologie sau antropologie (și chiar și istorie) dar și pentru cei își doresc un stil de viață mai sănătos și vor să înțeleagă deciziile care trebuiesc luate.