A Brief History Of Time - de Stephen Hawking

În cultura populară Stephen Hawking este omul ăla de știință, în scaun cu rotile, care vorbește ciudat cu ajutorul unui sintetizator. E ușor să te lași purtat de val și de diversele sale portretizări în media și să uiți că este unul dintre cei mai mari oameni de știință ai omenirii, un fizician de geniu care, alături de Albert Einstein sau Richard Feynman au marcat secolul trecut și continuă să fie o personalitate enormă și în prezent.

Să ne mire atunci că este și autorul uneia dintre cele mai populare cărți din lume? Eu am rămas deja convins de Feynman că oameni de știință pot fi și scriitori excelenți.

Daca în The Selfish Gene Richard Dawkins ne explică modul în care a apărut viața pe Pământ și cum am evoluat noi, oamenii, în A Brief History Of Time, Stephen Hawking ne explică însăși apariția universului!

coperta "A Brief History Of Time"

Chiar dacă destul de tehnică, cartea reușește cu succes să explice noțiuni avansate de fizică, cel puțin la nivel conceptual, și unui amator dornic de cunoaștere. Am rămas impresionat în mod special de insistarea asupra greșelilor de gândire din trecut, inclusiv ale Hawking, și de modul în care nici măcar teoriile acceptate în prezent nu sunt perfect.

Hawking nu încearcă neapărat să te convingă că o teorie este adevărata sau că universul a apărut fix așa cum crede el, ci prezintă argumente pro și contra pentru cele mai plauzibile și probabile teorii.

Pentru un iubitor de S.F. este din start interesant să citești despre conceptele familiare ale călătoriilor în timp, găurilor negre sau anti-materiei. Însă atunci când începi să întrezărești și știința din spate, lucrurile capăta un alt farmec și privești cu ochi diferiți toate romanele și filmele din trecut.

Nu numai atât, reîmprospătarea unor cunoștințe de fizică sau chiar chimie nu are cum să prindă rău oricui. Omul cât trăiește (re)învață și ar fi bizar să treci prin viață fără a știi mare lucru despre lumea în care trăim.

Chiar dacă probabil nu vom cunoaște niciodată cu certitudine adevărul, citind "A Brief History Of Time" ai ocazia să îți lărgești orizontul. Măcar pentru infantilul motiv de a te lăuda că ai citit faimoasa carte și tot merită încercată.