The Roundup: Piedone coreean

The Roundup: Piedone coreean

Când am văzut Train to Busan acum câțiva ani cel mai mult mi-a plăcut personajul interpretat de Ma Dong-seok (cunoscut și ca Don Lee). Actorul mi s-a părut atât de simpatic și carismatic încât am încercat și alte producții în care a apărut. Dintre acestea a ieșit în evidența seria de filme The Roundup.

Seria e axată pe aventurile detectivului Ma Seok-do (aparent bazat pe un ofițer real) și în fiecare dintre cele patru filme apărute până acum acesta încearcă să prindă răufăcători ale căror fapte sunt inspirate tot din cazuri reale, de la traficanți de droguri până la cazinouri online.

De altfel, acesta e unul dintre motivele pentru care mi-au plăcut filmele. Acțiunea rămâne credibilă și plauzibilă. Nu avem de-a face cu situațiile stereotipice deja fumate din filmele americane ci vorbim de infracțiuni preluate din zona asiatică (Coreea de Sud, evident, dar și țări precum China, Japonia, Vietnam sau Filipine). Asta înseamnă că o să vezi ceva nou în locul poveștilor cu care suntem deja obișnuiți din 'nșpe mii de filme și seriale produse la Hollywood.

Dar chiar dacă îmi place să mai urmăresc uneori serii coreene (în special reality show-uri) pentru aspectul inedit al culturii lor, nu sunt un mare fan al filmelor cu polițiști și detectivi. Sunt însă fanul lui Ma Seok-do, personajul principal din serie și varianta coreeană a lui Piedone.

Nu vreau să insinuez că seria de filme le copiază cumva pe cele ale îndrăgitului Bud Spencer. Dar asemeni lui Piedone, Seok-do e un polițist lipsit de scrupule (dar fără să fie corupt), care nu se sfiește să calce pe lângă lege dacă înseamnă să captureze un răufăcător (fără să pună oameni nevinovați în pericol). Tolerează criminali mai blegi cât timp aceștia îl pot ajuta să prindă peștii mari și, tot ca Bud Spencer, are o prezență fizică pe ecran.

Seok-do e un tip solid care îi dărâmă pe cei care îndrăznesc să îi stea în cale cu câte o simplă palmă sau pumn. Scenele de luptă nu alunecă însă spre comedie ci rămân realiste. Am fost foarte plăcut de coregrafia lor. Pe de o parte ai și personaje care cunosc arte marțiale și au stiluri de luptă mai bombastice. Pe de alta îl ai pe Seok-do, care se luptă așa cum ți-ai imagina că se luptă un tip cu statura lui. Poți să îl vezi cum se bate, să te distrezi dar să nu simți că te uiți la cascadorii.

Sunt patru filme apărute până acum: The Outlaws în 2017, urmat de The Roundup în 2022, The Roundup: No Way Out în 2023 și The Roundup: Punishment, apărut anul acesta și motivul din spatele postării.