The Inner Game of Tennis: The Classic Guide to the Mental Side of Peak Performance -de W. Timothy Gallwey
Fidelă titlului, The Inner Game of Tennis: The Classic Guide to the Mental Side of Peak Performance e o carte scrisă de W. Timothy Gallwey, un reputat scriitor și antrenor de tenis, destinată celor care doresc să își îmbunătățească performanțele în acest sport. Cum nu sunt un fan al tenisului sub nici o formă, mi-e greu să decid dacă își atinge cu succes scopul. Dar ceea ce pot decide e că ghidul nu eșuează în a explica aspectele mentale ale performanței în sport dar și în afara acestuia. Dacă privești tenisul ca pe un simplu exemplu și studiu de caz, poți căpăta sfaturi relevante despre rolul subconștientului în atingerea formei maxime și combaterea stresului.
sursa imaginii: Goodreads
Ideea din spatele întregii cărți nu e una noua, cu atât mai puțin pentru oricine familiarizat cu conceptele de bază ale psihologiei și psihicului uman. Timothy Gallwey susține că fiecare avem o parte conștientă, "Sinele 1", și una subconștientă, "Sinele 2".
Sinele 1 (Self 1 în textul original), e cel care ia deciziile în mod intenționat. E cel care încearcă să calculeze o lovitură sau să corecteze o poziție, ros de incertitudini, stres și care eșuează adesea, incapabil fiind să se concentreze. Oricine a practicat orice fel de formă de activitate sportivă e familiarizat cu eșecul care urmează aproape de fiecare dată orice formă de a controla performanța. Cu cât dorești să ai mai mult succes, cu atât stresul și presiunea te afundă mai tare.
Sinele 2 (Self 2) e subconștientul. E cel care intră în scenă atunci când efectuăm o activitate fără să gândim. La fotbal, un exemplu mult mai adecvat pentru cititorii români, nu stai de fiecare dată să analizezi tactic fiecare pasă sau șut către poartă. Lăsând instinctele la volan, descoperi adesea rezultate excepționale, pe care nu le mai poți reproduce atunci când încerci să o faci în mod intenționat.
Aceste concepte sunt prezente și în cărți precum "Thinking, Fast and Slow" a lui Daniel Kahneman. The Inner Game of Tennis e scrisă însă de cineva din afara domeniului, venind cu o altă perspectivă, ce poate face lucrurile mai ușor de înțeles pentru toată lumea. Sfaturile sunt valabile pentru aproape orice sport fizic, dar au aplicații și în afara acestora, cum ar fi la muncă sau în situații stresante generale.