Seria "Flood" - de Stephen Baxter

Seria "Flood" - de Stephen Baxter

Seria Flood e o duologie S.F. compusă din Flood și Ark, aparținând britanicului Stephen Baxter, cel care a scris The Long Earth alături de Terry Pratchet. Premiza e simplă: nivelul mării crește la nivel global fără să se mai oprească. Inundația nu e una provocată de poluarea umană și nu are rolul de a transmite mesaje ecologiste. Sigur, se oferă o explicație, dar important nu este de ce ci ceea ce se întâmplă după.

Povestea începe în mod curios cu un grup divers de cetățeni britanici și americani, luați ostateci într-o Spanie destabilizată de schimbările climatice. Pasați de la o organizație teroristă la alta, în speranța unei recompense care întârzie să vină, sunt salvați într-un final de forțele de securitate ale unei megacorporații deținute de miliardarul Nathan Lammockson. Din motive inițial de PR iar apoi dintr-un fel de moft, soarta acestora devine interconectată și sunt părtași împreună la "potop".

coperta "Flood"
sursa imaginii: Goodreads

În Flood accentul cade pe inundație în sine: cum începe, cum se desfășoară, cum reacționează populația și guvernele la schimbările din ce în ce mai dramatice. Artificiul cu grupul de ostateci îi permite lui Stephen Baxter să urmărească fenomenul din perspective care mai de care mai diverse, păstrând în schimb un fir narativ comun, cu personaje din lumi diferite dar care beneficiază de resursele unui miliardar, pentru a face lucrurile mai interesante.

Întâmplările au loc pe parcursul a zeci de ani, detaliind atât reacțiile confuze și incredule din prima fază, atunci când lumea crede că apa se va opri la un moment dat din creștere, dar și colapsul societății din faza de final, când se realizează că întreaga planetă va fi scufundată sub apă. Totul presărat, desigur, cu mici drame personale, ambiții și fiasco-uri politice și nelipsitele planuri de supraviețuire.

În Ark se prezintă tentativele omenirii de a supraviețui unei planete complet inundate. Mult mai S.F. și cu un ușor iz de Ender's Game și Aurora, se formează un proces de selecție pentru cei mai adecvați candidați pentru a coloniza o altă planetă. Ark se axează pe povestea lor, începând cu modul în care un grup de tineri supra-dotați e pregătit pentru o călătorie în spațiu și culminând cu tentativele acestora de colonizare. Nu sunt ignorate nici personajele din primul roman dar, cu o singură excepție notabilă, rolul lor e mai mult episodic.

coperta "Ark"
sursa imaginii: Goodreads

În prima parte se descrie teoria din spatele motorului ce urma să facă posibilă călătoria în spațiu și modul de viață al candidaților, aflați sub semnul unei duble legi a junglei. Nu doar că sunt priviți cu invidie de marea masă a refugiaților, care jinduiesc la speranța de a-și clădi un viitor pe o nouă planetă și, mai presus de toate, de a supraviețui, dar trebuie să concureze unul împotriva celuilalt pentru a prinde unul dintre locurile limitate pe navetă.

Cea de-a doua prezintă călătoria către noua planetă cu șirul de probleme familiare celor care au mai citit S.F.-uri cu nave generaționale, dar conține suficiente întorsături de situație și abordări inedite pentru a nu fi complet stereotipică și previzibilă.

Per total sunt două cărți bune, care reușesc să prezinte într-un mod plauzibil o potențială scufundare a lumii sub ape. Cititorul de S.F. va găsi cu siguranță ceva să îi placă, mai ales în Ark, iar fanii genului post-apocaliptic vor fi și ei satisfăcuți.