Warbreaker - de Brandon Sanderson

Warbreaker - de Brandon Sanderson

Warbreaker e o carte ce poate fi descrisă relevant cu doar două detalii: e scrisă de Brandon Sanderson și e de sine-stătătoare. E suficient pentru orice fan al genului fantasy care se respectă. Pentru ceilalți, găsiți mai jos mai multe informații.

coperta "Warbreaker"
sursa imaginii: Goodreads

Pe vremuri un singur regat, separate de diferențe religioase și războaie ale căror detalii diferă în funcție de persoana pe care o întrebi, Idris și Hallandren sunt ținuturi diametral opuse.

Primul e un regat sobru și lipsit de culoare, conservatori, cu supuși cumpătați, serioși și servitori ai unicului zeu X. Prin contrast, Hallandren e o cacofonie de culori, exuberanță, decadență eretică și slujitori ai the Returned (cei întorși, într-o traducere aproximativă), persoane întoarse din morți (nu, nu sunt zombies sau altceva similar), despre care se crede că au puteri de zei.

Hallandren nu e doar mai colorat, ci și mai puternic. Pacea fragilă dintre cele două regate e amenințată atunci când se apropie scadența tratatului care hotărăște că Idris va trimite o prințesă pentru a deveni soția Regelui-Zeu din Hallandren.

Vivenna e primul născut și cea destinată, crescută de mică în acest scop și educată în tainele diplomației. Siri e mezina, copilăroasă și lipsită de griji, și cea pe care tatăl ei, regele, decide să o trimită, într-o mișcare care lasă perplex pe toată lumea.

Lăsată fără scop dar și îngrijorată pentru sora ei, Vivenna se lansează într-o misiune de salvare, în timp ce Siri descoperă că Hallandren și Regele-Zeu nu sunt așa cum se aștepta. În paralel se conturează povestea misteriosului Vasher și a atipicului zeu rebel Lightsong, punând bazele unui final glorios, unde totul se leagă!

Avem desigur și un sistem de magie bine pus la punct, așa cum Sanderson și-a obișnuit cititorii, bazat pe biochromatic breath ("răsuflări" biocromatice, într-o traducere aproximativă), ale cărui detalii prefer să le las descoperite în carte.

Toate acestea se îmbină într-un roman fantasy reușit, care nu necesită să investești timp într-o serie lungă sau neterminată, similară ca feeling și calitate Elantris, un alt roman fantasy standalone scris de Sanderson. Mi-e greu să decid care e mai bun, dar un lucru e cert: dacă v-a plăcut unul, o să vă placă și celălalt.