The Fireman - de Joe Hill
"Some say the world will end in fire". Același lucru îl sugerează și Joe Hill în The Fireman, un roman post-apocaliptic cu tente de horror și fantasy. Întreaga planetă e afectată de o epidemie misterioasă în urmă căreia oamenii încep să izbucnească în flăcări și amenință să reducă civilizația la un maldăr fumegând de cenușă.
Combustia spontană mi s-a părut mereu un subiect pe cât de macabru, pe atât de fascinant. Un om să ardă de viu, fără cauze externe și fără nici un avertisment? Cu siguranță un mod interesant de a prezenta apocalipsa. From what I tasted of desire I hold with those that favore fire1.
sursa imaginii: Goodreads
La fel ca în restul romanelor lui Joe Hill, în centrul atenței avem un personaj inedit: asistenta medicală Harper Grayson, fană a lui Mary Popper, plină de compasiune și, bonus, viitoare mămică. Alături de un grup divers de supraviețuitori, similar celor din telenovelisticul The Walking Dead, și sub protecția misteriosului Pompier, încearcă să își aducă pe lume copilul, îndrăznind să spere la un viitor mai bun.
Ca și cum să fii gravidă ar fi ceva super ușor, Haper mai e infectată de așa-numita Draco Incendia Trychophyton sau, mai pe scurt, Dragonscale (Solzi de dragon, într-o traducere aproximativă). Nu numai că riscă să izbunească în flăcări în orice moment, dar ea și cei asemenei ei sunt vânați cu multă cruzime de cei încă neafectați, astfel încât supraviețuirea e o dublă provocare.
Mesajele transmise sunt clare și tipice unui roman post-apocaliptic: ignoranța ucide și la propriu, și la figurat, puși în pericol oamenii își pierd rapid orice fărâmele de umanitate și, bine-înțeles, oricât de rea ar fi situația, oamenii religioși reușesc să o facă și mai neplăcută.
Nimic special, dar cum Joe Hill e al naibii de talentat, The Fireman nu dezamăgește. Are întorsături de situație, un final decent, personaje interesante și e scris ca la carte. Dar atât.
E comparabil cu Lucifer's Hammer al lui Niven. E bun, și-a lăsat amprenta pe nișa sa, dar aici ne oprim. Nu te bântuie, cum o poate face Soft Apocalypse a lui Will McIntosh, un roman deși net inferior din punct de vedere literar, mult mai provocator și inedit.
Pentru fanii genului (sau al lui Joe Hill), merită cu siguranță. Dar numai pentru fani.