Introduction to Mathematical Philosophy - de Bertrand Russell

Introduction to Mathematical Philosophy - de Bertrand Russell

Introduction to Mathematical Philosophy e una dintre acele cărți cu un titlu intimidant, care nu par a fi chiar pentru oricine. Ce poate fi mai elitist decât o carte despre filozofie matematică, chiar și la un nivel introductiv, scrisă de de marele Bertrand Russell?

Dar departe de a fi o lucrare pretențioasă, doar pentru savanți, face exact ceea ce îi spune sugestivul titlu: te introduce în partea filozofică a matematicii fără a presupune că știi ceva despre oricare dintre cele două domenii.

coperta "Introduction to Mathematical Philosophy"
sursa imaginii: Goodreads

Ce recomandă o astfel de carte unui cititor normal? Ei bine, oricât de stereotipic ar suna, îți extinde surprinzător de mult orizontul gândirii.

Când eu, un cititor avid de S.F.-uri și Fantasy, m-am hotărât să citesc și altfel de cărți, mi-am dorit să descopăr lucrări precum Introduction to Mathematical Philosophy. Nu conține tocmai informații ce îmi vor fi utile în mod direct, nici măcar ca programator, dar prezintă niște idei inedite pentru un om de rând și te ajută să înțelegi altfel lucrurile, mai în profunzime.

De exemplu, ce este un număr? Un concept atât de banal și integrat în virtual tot ce ne înconjoară și totuși câți oameni pot explica în mod coerent ce este un număr? *Bertrand Russell a putut și a făcut-o în carte.

Conceptele de numere, clase, tipuri de numere (întregi, pozitive, negative, reale, complexe) dar și noțiuni de logică sunt prezentate la un nivel accesibil și exact, întrețesute cu ceva filozofie. Chiar și ideea de infinit, cea prezentată atât de captivant în The Beginning of Infinity: Explanations That Transform the World de către David Deutsch, este inclusă aici și prezentată într-un mod mai matematic însă deloc plictisitor.

Cum Bertrand Russell nu e doar un matematician ci și un scriitor și un filozof renumit, talentul său literar îi permite să transceadă explicațiile pedagogice și să ofere celor interesați o lectură plăcută. Față de How to solve it a lui George Polya, Introduction to Mathematical Philosophy poate fi citită și de o persoană care nu e interesată deloc de matematică, cum ar fi cineva de pe filiera umană, strict pentru ideile filozofice.

În cazul în care am reușit să vă conving, cartea e disponibilă digital și gratuit pe site-ul proiectului Gutenberg: Introduction to Mathematical Philosophy