The Damnation Game, de Clive Barker

The Damnation Game, de faimosul Clive Barker e una dintre cele mai interesante carti horror pe care le-am citit.

Te prinde in ghearele ei, inca de la primele pagini, care descriu scene din finalul celui de-al doilea razboi mondial cu duritatea lui Sven Hassel.

Ti se prezinta un hot, amator de pariuri, care aude de un personaj care a nu a pierdut niciodata nici un joc: Mamoulian. Ti se starneste interesul, incep sa apara si lucruri ciudate, scene horror desprinse clar din imaginatia aceluiasi om care a conceput si Hellraisers... dupa care totul se curma brusc!

coperta "The Damnation Game"
(sursa imaginii: Goodreads)

Povestea e preluata de Marty Strauss, un fost puscarias, intrat in belele tot din cauza pasiunii pentru pariuri. Acestuia i se permite un targ prin care poate iesi mai devreme din inchisoare, insa cu conditia de a fi bodyguard-ul misteriosului Joseph Whitehead un magnat al industriei farmaceutice.

Clive Barker e un maestru al horror-ului si al suspansului iar talentul sau se resimte chiar si in aceasta carte, scrisa la inceputurile carierei sale. Stie sa iti starneasca interesul.

Te prinde in carlig, dupa care schimba placa. Tu, cititorul, stii deja ca urmeaza sa se intample ceva... ceva incitant, ceva misterios, ceva teribil. In acelasi timp, incepi sa il descoperi pe Marty si sa privesti totul prin ochii sai.

E un tip dur, care stie sa isi pastreze calmul, iar asta il face un personaj mai captivant: nu e eroul tipic al unui horror si nu are reactii tipice. Chiar daca e un anti-erou cu destule defecte, nu ai cum sa nu ii tii pumnii, in special pentru ca nu e genul de personaj al carui comportament prostesc si fara logica te face sa iti dai palme!

Marty reactioneaza cu logica, uneori cu sange rece, alteori cu curaj, luptandu-se din greu cu temerile sale.

Povestea in sine e iarasi inedita. Pana aproape de final mi-au tot trecut ipoteze prin cap: sa fie Mamoulian un vampir? Un demon? Un vrajitor? O creatura misterioasa din vremuri demult apuse? Nu e nimic anume care sa il dea de gol iar acest element de mister, combinat cu atmosfera deja paranoica a unui horror, reprezinta un deliciu pentru cititor.

Un lucru e clar: cu siguranta voi incerca si alte dintre cartile sale! Urmeaza, in curand, Imajica!