Probleme cu netul
Am avut multă vreme probleme cu conexiunea la Internet de la vechiul cablu tras prin pereți și apoi afectat de renovarea generală făcută acum câțiva ani. Drept urmare, atunci când și router-ul a început să pună probleme atunci când cei de la Digi au venit să îl schimbe, am tăiat grosul cablului și am montat noul router chiar la intrarea în apartament.
Cablu mai scurt, și deci fără șanse de a se întrerupe sau a fi iar ros de câini sau pisici și un semnal care bate ceva mai bine și în curtea blocului. Win-win! Iar o perioadă de timp chiar a mers bine.
Cum lucrez de acasă, în majoritatea timpului mă aflu în call cu colegii sau clienți, motiv pentru care folosesc o pereche de căști bluetooth, care să îmi permită să rămân pe fază chiar și atunci când părăsesc camera pentru a lua ceva din bucătărie, a răspunde la ușă și așa mai departe. De la o vreme, am început să fiu deconectat foarte des de la Internet și deci și de la Google Meet.
Prietena mea nu avea probleme iar internetul era foarte stabil, în rest. Am bănuit atunci că poate era de la căști. De fiecare dată când intram în bucătărie să pun de un ceai sau de o cafea, începeam să aud cu întreruperi.
Prima mea teorie a fost că se pierdea conexiunea bluetooth iar soft-ul căștilor ajungea cumva să interfereze cu conexiunea wireless.
Enervat de întreruperile constante, am început să mă documentez puțin pe Internet și am descoperit că nu eram chiar departe de adevăr...
Nu am fost prima persoană cu astfel de probleme: Why has Bluetooth pairing started to kill my WiFi signals?. Răspunsul a fost mult mai logic și mai simplu decât mă așteptam.
Atât Bluetooth cât și WiFi folosesc aceeași bandă de frecvență de 2.4 GHz. Asta înseamnă că atunci când dispozitive care folosesc Bluetooth (cum ar fi căștile mele) se apropie de un router wifi, există șansa ca semnalul să interfereze și să se oprească. Ceea ce... da, acoperea scenariile mele.
Cum router-ul este fix la intrarea în apartament, între baie, sufragerie și bucătărie, practic cum ieșeam din cameră cu căștile pe urechi mă apropiam de el și mă auto-sabotam.
Din fericire, rezolvarea a fost simplă în cazul meu. Routerele Digi moderne vin și cu o variantă 5G a conexiunii. M-am mutat pe ea în locul celei standard pe care o foloseam iar de atunci problemele mele cu internetul au dispărut și, bonus, aud fără probleme la căști oriunde m-aș afla în casă.
Desigur, toate aceste lucruri puteau fi evitate. Atunci când ne-a fost montat routerul nou am observat că rețeaua avea și o variantă cu 5G în nume dar în loc să întreb ce e cu ea sau să mă documentez singur pe Internet, am presupus că o fi probabil ceva fallback pe semnal 5G, ca la telefoane și am rămas pe cea standard, care trebuia să fie pe cablu.
Lecția e simplă, o știam dar am uitat să o mai aplic (chiar mai rușinos): presupunerile ucid (conexiunea la internet și la căști, cel puțin) și e mai bine să confirmi și să te documentezi atunci când nu înțelegi ceva pe deplin. Nu de alta, dar tine să te muște de fund atunci când nu o faci.