Lucifer's Hammer - de Larry Niven și Jerry Pournelle
Când spui Larry Niven există două potențiale reacții: "cine?" și "autorul Ringworld?".
Cunoscut cu precădere pentru invenția unui nou concept de sferă Dyson, în seria de romane S.F. din universul său Known Space, Niven a scris și Lucifer's Hammer alături de Jerry Pournelle, roman nominalizat pentru premiile Hugo în 1978.
Abordând o temă destul de inovativă pentru acele timpuri, Lucifer's Hammer își imaginează ce s-ar întâmpla cu rasa umană în cazul în care o cometă ar lovi Pământul. Cum autorul e bun iar subiectul pe gustul meu, m-am aplecat plin de speranțe asupra cărții.
sursa imaginii: Goodreads
Tim Hamner e moștenitorul unei averi care i-ar fi permis să facă aproape orice, dar care are ca pasiune banala astronomie. Anii de observație neobosită îl răsplătesc cu descoperirea unei noi comete, realizare care îl propulsează în atenția mediei.
Curiozitatea astronomică se transformă însă dintr-o știre de tabloid într-un real pericol iar șansele ca acest corp ceresc să ne lovească scad de la un zero virtual, la 1 la un milion, 1 la mie și sfârșesc printr-un bang! apocaliptic.
Romanul nu e rău. Față de alte titluri, precum clasicul Earth Abides, insistă și pe viața pre-apocaliptică, pe modul în care societatea alunecă treptat în isterie și urmărește poveștile a câtorva personaje cheie, ale căror sorți ajung să se întrepătrundă. E o carte solidă și pot înțelege de ce la vremea ei s-a considerat că ar merita un Hugo. Problema e că nu a îmbătrânit la fel de bine...
Cărți precum Seveneves a lui Neal Stephenson au o abordare similară (ce se întâmplă înainte de momentul zero, cum ne afectează și cum supraviețuim), tot într-o manieră plauzibilă științific, dar o fac într-un mod mult mai modern și mai cizelat. Cu romane precum Soft Apocalypse a lui Will McIntosh, cu cauze mult de actualitate decât impactul unei comete, nici nu are rost să o compar.
E drept că fără ea poate că nu ar fi existat multe dintre romanele bune din prezent la fel cum nu poți desconsidera primele calculatoare fără de care nu ai avea azi smartphone. Însă nimeni nu mai utilizează azi...
Nu spun nici că ar fi o carte slabă. Din contră, e o lectură solidă, merită citită măcar din considerente "istorice", dar e doar pentru fanii genului. Altfel există alternative mult mai bune în prezent.