Soft Apocalypse - de Will McIntosh

Soft Apocalypse - de Will McIntosh

Romanele sau filmele post-apocaliptice sunt fascinante pentru că au calitatea de a te pune pe gânduri. Ce s-ar întâmpla daca civilizația așa cum o știm ar dispărea? Cum ne-am adapta la noua situație? Ce se va alege de omenire, cum vom supraviețui? Aproape întotdeauna are loc un eveniment catastrofic, uneori prezentat, alteori doar menționat, iar accentul cade pe partea de după apocalipsă, de unde și denumirea genului.

În Soft Apocalypse a lui Will McIntosh lucrurile decurg complet diferit. Sosirea apocalipsei nu e ca un balon care se sparge brusc, explodând zgomotos și lasând doar fragmente de civilizație in urma sa. Soft Apocalypse e ca o roata găurită, ce se dezumflă dizgrațios, fâsâind în timp cauciucul se lasă, și se lasă până când se oprește din mers.

coperta "Soft Apocalypse"
(sursa imaginii: Goodreads)

Jasper e doar unul dintre miliardele de oameni rămași fără un loc de muncă. Șomajul a atins cote alarmante, clasa de mijloc a dispărut aproape complet, înlocuită fiind de o veritabilă prăpastie între bogați și săraci. Încearcă să supraviețuiască cum poate, în timp ce se luptă cu furia locuitorilor din ce în ce mai lipsiți de resurse, cuprinși de disperarea gândului, semi-justificat, semi-ignorant , că străinii și cerșetorii le vor fura din puținul rămas.

Prin ochii lui privim cum lumea se destramă încet dar sigur. Pe parcursul capitolelor episodice, colapsul societății devine iminent iar cititorul e și el martorul apocalipsei. Oamenii își pierd rând pe rând orice fărâmă de civilizație. Statul pierde controlul asupra situației, bandele violente ajung să facă legea și devine din ce în ce mai greu să te bucuri de normalitate, într-un viitor în care atacurile biologice sau eco-terorismul sunt ceva comun.

Nu e pentru amatorii de lupte între găști rivale într-o lume destrămată, violuri, distrugeri și crime, dar asta nu înseamnă că nu se întâmplă așa ceva. Scenele de violență sunt relativ rare și justificate. Romanul nu vrea să te șocheze prin brutalitatea sa, dar nici nu se sfiește să îți arate lucrurile așa cum sunt. Iar atunci când e brutal, chiar e brutal și nu ai cum să nu rămâi marcat.

Cel mai interesant e modul în care Jasper și prietenii săi încearcă din răsputeri să se agațe de normalitate. Să își găsească un loc de muncă, sa iasă în oraș, la un restaurant, să aibă o relație... Conceptul lor de normalitate devine însă relativ, erodându-se odată cu societatea. Din acest punct, cartea e mult mai fascinantă decât alte romane din acest gen. Pentru prima dată poți înțelege ceva mai bine prin ce trec personajele. Un colaps economic e cumva mai ușor de conceput în ziua de azi decât un meteorit, o iarnă nucleară sau un deșert arid ca în Mad Max.

Soft Apocalypse e o carte care a reușit să mă pună serios pe gânduri. E aproape filozofică din acest punct de vedere. Un univers similar mai e conturat și în alte opere, cum ar fi cartea Other Americas a lui Norman Spinrad, doar că abordarea lui Will McIntosh e mult mai inedită. Din cititor te transformi în martor al apocalipsei. Chiar și finalul e neașteptat, iar soluția oferită mi s-a părut șocantă. E happy end sau nu? Greu de spus.

Dar daca aveți vreodată ocazia să faceți rost de carte, indiferent de metodă, faceți-o! Merită!