Trollhunters - de Daniel Kraus și Guillermo del Toro

Trollhunters - de Daniel Kraus și Guillermo del Toro

Unele cărți destinate adolescenților te pot surprinde în mod plăcut prin ideile lor inedite, umor, o poveste misterioasa și captivanta, cu personaje memorabile. Din nefericire, Trollhunters nu este o astfel de carte.

Premiza e simplă: într-un orășel din California copii încep să dispară în mod misterios. Oamenii din oraș nu cred în poveștile cu trolli, dar tânărul Jim Junior știe că aceștia sunt o amenințare reală.

Fiind scrisă de Daniel Kraus și Guillermo del Toro (da, acel del Toro, faimosul regizor), ambii cu experiență când vine vorba de horror, automat faci anumite presupuneri legate de tonul cărții. Poate ceva în vena recentului aclamat serial Stranger Things sau a seriei Tunnels a lui Roderick Gordon.

Sperând la o carte distractivă și cu ușoare tente horror și bazându-mă pe faptul că Guillermo del Toro nu și-ar pune numele chiar pe orice, m-am așezat comod pe șezlong și am întors prima pagină din această lectură de plajă. Pusesem de multă vreme ochii pe ea și mă pregăteam de relaxare.

coperta Trollhunters
sursa imaginii: Goodreads

Am fost întâmpinat de un roman de duzină, stereotipic, previzibil, lipsit de orice farmec și, mai presus de toate... stupid!

Trollii sunt de fapt pașnici și au renunțat să mai mănânce oameni, reprofilându-se spre iepuri și alte creaturi nevinovate, dar unii trolli preferă în continuare carnea fragedă de copilaș la proțap. Primii se războiesc cu cei din urmă și cine altul îi poate ajuta dacă nu Jim Junior, alesul, urmașul unui străvechi clan de războinici fermecați?

Scrisă într-o manieră în care nu ar putea speria nici măcar un copilaș de 8 ani, darămite un adolescent, cu un umor forțat și o poveste seacă, singurul merit al cărții este că e suficient de scurtă încât să poată fi dată gata în doar o oră-două.

Cred că Jim Jr. ar trebui să se reprofileze la rândul său și să îi vâneze pe cei doi autori, care probabil că au decis să își trolleze cititorii când au publicat ceva atât de sub-mediocru.