Jessica Jones
M-am apucat târziu de Jessica Jones, după ce tot hype-ul murise deja. Deși era un serial aclamat atât de critici, cât și de spectatori, cumva ideea de supereroină detectiv privat nu mă atrăgea chiar atât de tare.
Pe de altă parte, m-am uitat cu plăcere împreună cu prietena mea la Daredevil și odată terminat cel de-al doilea sezon, aveam nevoie de un alt serial de urmărit la dublu. Jessica Jones s-a dovedit a fi alegerea perfectă. Dar deși noi ne-am înscris la o nouă serie cu supereroi am primit cu totul și cu totul altceva... iar asta ne-a luat complet prin surprindere.
Sursa imaginii: Wikipedia
Atât Jessica Jones, cât și Daredevil au loc nu doar în același univers, ci și în același oraș. Împart chiar și un personaj, a cărui identitate o veți descoperi singuri. Și mai împart un lucru foarte important: sezonul doi din Daredevil a fost foarte bun pentru că a introdus personaje secundare faimoase (Punisher și Elektra) și pentru că a fost aproape în egală măsură un serial cu avocați. Jessica Jones are aceleași aspecte inedite: Luke Cage joacă un rol important iar serialul e mai degrabă o dramă psihologică decât poveste cu supereroi.
Jessica (interpretată de Krysten Ritter), o tânără nihilistă dotată cu super-forță și super-sarcasm, lucrează ca detectiv privat. În spatele aparențelor de tânără puternică și independentă se ascund însă traume și sechele rămase atât de la accidentul auto în care i-a murit restul familiei cât și de la întâlnirea cu Killgrave (interpretat de un fost Doctor, David Tennant), principalul antagonist al seriei.
Killgrave e cel care face serialul să iasă din comun. Nu e un răufăcător standard, plin de ambiții și dornic să cucerească lumea sau măcar un orășel. E mai degrabă varianta malefică adultă a domnului Goe, un copil răsfățat crescut fără a se maturiza, dotat cu o cruzime tipică egoiștilor și cu puterea de a putea spune oricui ce să facă.
Luptele subtile inițial și adesea indirecte dintre cei doi reprezintă principalul deliciu al serialului. Mai mult de atât, relațiile dintre personaje (la modul general, nu doar protagonist / antagonist) eclipsează complet povestea și partea de super-eroism. Relațiile sunt umane, credibile și uneori tragice.
Jessica Jones e un serial al scheleților din dulap, înainte de toate. Se cere văzut de fanii materialelor cu super-eroi, fiind clar una dintre cele mai bune producții ale genului, dar reușește să fie mult mai mult de atât și să se poată adresa unei game mult mai largi de spectatori. Și, de ce nu, poate și un argument în favoarea unui abonament Netflix.