Statul versus viitor

M-am amorezat de Emag atunci când am descoperit că pot ridica seara de la sediul lor produse comandate dimineața. În cazul comenzilor voluminoase, curierul sosea la adresa de acasă în ziua următoare. Pentru o persoană lipsită de răbdare ca mine era serviciul perfect!

În clipa în care au renunțat la punctul de livrare de la Unirii iar timpul de livrare să crească la două zile, s-au răcit și relațiile dintre noi. Odată răsfățat cu termeni rapizi mi-a fost greu să revin la vechea normalitate.

La case mai mari, în cocheta metropolă pariziană, gigantul comercial Amazon încearcă să lanseze serviciul de livrare Prime Now, care promite livrări în doar o oră pentru o gamă largă de produse, inclusiv alimentare. Autoritățile din Paris nu sunt încântate de idee.

Amazon Prime Now
Sursa imaginii: BBC

La o primă vedere, totul pare ideal. Un astfel de serviciu nu poate decât să fie benefic pentru consumatori. În fond, cine nu și-ar dori să îi fie livrate acasă cumpărăturile, fără a mai fi nevoit să se lupte cu aglomerația din trafic și din supermarket, precum și cu la fel de neplăcuta corvoadă a căratului de sacoșe? Și atunci care e problema?

Primărița Anne Hidalgo susține că un astfel de serviciu va afecta echilibrul comercial din Paris și va face concurență neloială micilor comercianți. Mai mult de atât, se presupune că livrările frecvente vor provoca și congestionarea traficului în oraș.

Adevărul e ca întotdeauna undeva la mijloc. În teorie, poziția autorităților are un oarecare sens economic. Dar la fel de validă ar trebui să fie și favorizarea unei piețe libere și competitive, de pe urma căreia să profite și consumatorul.

În ceea ce mă privește, am rezerve în a lua partea cuiva în acest conflict. Însă nu pot să nu observ clasicul război între progres și status quo.

Lucrurile vor merge inevitabil înainte, oricât de mult s-ar opune statul dar uneori e bine și ca lucrurile să se încetinească puțintel, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Desigur, atâta timp cât nu se pune frână.