Informați, informați, informați
"Informați, informați, informați", spun eu, ca să îl parafrazez pe Lenin, chit că forma corectă ar fi "informați-vă, informați-vă, informați-vă".
Anul 2024 este un an electoral și drept urmare destul de zbuciumat, plin de știri părtinitoare sau de-a dreptul mincinoase, monopolizat la acest capitol de o presă de partid, ce a pus accentul pe interesele mogulilor și nu pe al informării obiective a cetățenilor. În aceasta mare de incertitudine este mai necesar ca niciodată să fim informați.
Există o singură regulă de aur pentru a fi cu adevărat informat: citește întotdeauna atât părerile pro, cât și cele contra. Cea mai mare greșeala pe care o poate face cineva este să se bazeze pe o singură sursă de informații. Adevărul este aproape întotdeauna undeva la mijloc și preluând informațiile din două unghiuri contradictorii se poate face mai ușor o medie.
O altă greșeală pe care o fac foarte multe persoane este să creadă automat tot ce citesc prin ziare sau văd la televizor, nerealizând cât de ușor poate fi manipulată presa în ziua de azi.
Recomand persoanelor interesate să mai arunce din cand în când câte un ochi pe skeptics stack-exchange, să vadă cât de multe dintre informațiile vehiculate pe internet sunt reale. Spoiler: foarte puține.
Acum că unelte precum ChatGPT sau tool-urile de deep fake fac dezinformarea mai simplă ca niciodată, devine pe atât mai dificil să te ferești de manipulare. În fond, chiar și citind opiniile ambelor părți, nu faci decât să combini falsuri din direcții diferite.
Cea mai bună soluție este să revenim tot la Lenin, doar că de data asta nu îl mai parafrazez și zic direct: "învățați, învățați, învățați". Sau, mai bine zis: "citiți, citiți, citiți"!
Cu o cultură generală bine formată pe domenii precum economie (atât micro, cât și macro), sociologie, psihologie, matematică (în special partea de statistică și probabilitate), fizică, chimie sau medicină, devine mult mai dificil să fii păcălit. Cu atât mai mult dacă citești cărți clasice, peste care s-a așternut timpul și s-a ajuns la un consens legat de validitatea lor. Să nu uităm că pe vremuri oamenii vânau prestigiu, nu click-uri pe Internet obținute prin controverse.
Bonus, făcând asta s-ar putea să nu mai ai nevoie de știri dar să fii totuși mai informat ca niciodată.