Reciclarea, bat-o vina

Reciclarea, bat-o vina
Photo by Nareeta Martin / Unsplash

Acum vreo 2 sau poate 3 ani, ne-am trezit cu două tomberoane galbene la bloc. Cică pentru reciclare. Deși nu suntem un bloc mare (2 scări, 12 apartamente), acestea se umpleau foarte repede. Veneau la pachet și cu ocazionalele certuri între vecini: că x-ulescu nu a turtit bine sticlele, ca y-greasca a pus cartoane întregi fără să le taie și tot soiul de alte dezbateri importante.

Într-un spirit perfect românesc, tomberoanele galbene erau ridicate de aceeași mașină care ridica și gunoiul menajer, depozitând totul la grămadă. Reciclare de ochii lumii, cum s-ar zice.

La un moment dat ne-am băgat cu toții colectiv picioarele și am renunțat la a mai folosi tomberoanele galbene. Noi personal am continuat totuși să aruncăm măcar în același sac chestii de plastic sau cartoanele, și nu direct peste gunoiul menajer dar chiar și așa, totul era doar mai mult de formă.

Până când am fost iar anunțați că se reia reciclarea. Începând cu data de 15 martie urma să se ridice câte un tomberon galben, odată pe săptămână, într-o zi dedicată reciclabilelor. S-au lansat iar discuții interminabile, o ședință cu locatarii și tradiționalul mult zgomot pentru nimic, într-un stil shakespearo-caragialesc.

Data de 15 a trecut, gunoiul nu a fost ridicat iar noi avem deja și al doilea tomberon galben plin vârf. S-a strâns, în schimb, mult mai puțin gunoi menajer. Pentru că, ghici ce? Cea mai mare parte a gunoiului care se strânge e compus din plastice și cartoane. Ce primim în schimb? Fix opusul.

Gunoiul menajer, care s-a redus, e teoretic luat de câte două ori pe săptămână în câte două tomberoane. Gunoiul reciclabil e luat doar o dată pe săptămână, într-un singur tomberon.

Iar acum stăm cu tomberoanele negre aproape goale, cele galbele arhi-pline și cu saci de plastice și cartoane depozitați prin casă, pe balcon, pe la garaj și pe te mai miri unde.

Pentru că așa se întâmplă când faci reciclare doar pe hârtie, fără să iei în calcul realitățile din teren și să faci planuri corespunzătoare. Și apoi, cum altfel, te plângi că nu vor oamenii să recicleze. Mai bine reciclau ei hârtia aia pe care au făcut "planul"...