Cel de-al treilea braț

Cel de-al treilea braț

În timpul vacanței în Grecia, așezați cuminți la o terasă și așteptându-ne comanda cu telefoanele în mână, vânam semnalul de Wi-Fi cu fervoarea unui vânător care nu a mai mâncat de câteva zile. Paul, jumătatea masculină a cuplului cu care am mers, remarca ușor amuzat, ușor iritat, modul în care eram lipiți de ecrane.

Generația Facebook, ar spune gurile rele. Tineretul din ziua de azi, cu telefoanele în mână, bun doar la a da prilej de bârfă bătrânilor cârcotași, privit de sus de oamenii serioși și incapabil să se descurce fără bucățica de plastic din mână. Un sâmbure de adevăr există dar realitatea este una greu de înțeles pe deplin de cei ce nu sunt la curent cu tehnologia.

Pentru o persoană modernă telefonul a încetat de mult să fie un simplu telefon și a devenit un veritabil al treilea braț, capabil să îți facă viața mai ușoară.

Lumia 830 în CSS
Îmi place atât de mult telefonul meu încât l-am recreat în CSS și HTML. Sursa: Lumia 830 în HTML

Sigur, o bună bucată din populație îl folosește într-adevăr în scopuri... hai să spunem limitate. Să poți da like pe Facebook ultimelor selfie-uri nu e tocmai apogeul tehnologiei. Dar să îl privești doar dintr-o astfel de perspectivă e ca și cum ai fi judecat motorul cu aburi, la vremea lui, ca fiind o simplă jucărie pentru bogătani, un moft fără aplicații practice.

Revenind la vacanța menționată mai devreme, un telefon modern, un smartphone cu alte cuvinte, îți permite să te urci în mașină, să introduci destinația dorită și să pornești apoi fără grijă. El va fi cel care te va îndruma pas cu pas și cotitură cu cotitură, cu acuratețea unui șofer localnic experimentat. Oamenii s-au obișnuit de mult cu ideea de GPS și din acest motiv e greu să realizezi cât de uimitoare, dacă nu chiar miraculoasă, este aceasta: să poți merge oriunde, oricând, având la dispoziția ta o hartă universală.

Chiar și infamul Facebook are uzul său. Separați de o mare și câteva sute de kilometri, dar mai ales de tarife costisitoare de roaming, comunicarea cu cei de acasă a fost banală prin intermediul Messenger. Am putut vorbi cu sora mea, i-am putut trimite poze și le-a putut transmite părinților mei că e totul e bine. Din nou, obișnuiți deja cu Facebook, Whatsapp și Twitter e greu să realizăm cât de fabulos este de fapt să poți comunica oricând cu oricine, indiferent de distanță. Câți dintre cei din generațiile mai bătrâioare mai știu ceva de vechii prieteni?

Accesul constant la Internet și deci la un vast izvor de informații a schimbat profund și modul în care gândim. Nu e nici o știre pentru nimeni că se deplânge lipsa de cultură generală a noilor generații. Detaliile au fost însă înlocuite de o bază mult mai largă și mai lată de cunoștințe. Nu mai e necesar să memorezi exact anii în care a domnit Ștefan cel Mare, e suficient să știi cine a fost și ce a făcut, restul putând fi completat oricând, la nevoie. Accentul se pune azi pe logică și pe modul de gândire, nu pe simpla memorare mecanică a unor date ușor accesibile.

Sigur, vor exista oricând critici. Nu ar putea supraviețui fără telefon, spun gurile rele. Ce s-ar face fără Internet? Ceea ce e complet adevărat și totuși pe lângă subiect.

Nu e la fel de important să pot trăi într-un bordei săpat în pământ, cu veceul aflat prin tufișuri, când locuințele moderne au încălzire, aer condiționat și apă curentă. Țelul nostru, ca omenire, este să mergem înainte. Accesul la internet și la un dispozitiv inteligent trebuie să devină ceva la fel de firesc ca apa potabilă, nu să privim nostalgic către peșteri și să deplângem vremurile când vânam mamuți.

Tehnologia ne oferă un al treilea braț. Faptul că unii aleg să se scarpine în fund cu el nu îl face mai puțin valoros.