Energy: A Beginner's Guide - de Vaclav Smil
Se spune că e un semn de înțelepciune dacă realizezi nu cât de multe știi, ci cât de multe nu știi. Dacă e adevărat, mă pot declara fără doar și poate mai înțelept atunci când vine vorba de energie.
În Energy: A Beginner's Guide, emeritul profesor canadian Vaclav Smil și-a propus să explice tuturor conceptul de energie, rolul acesteia în univers dar și modul în care ne afectează civilizația.
sursa imaginii: Goodreads
Am deschis ghidul fără să știu la ce să mă aștept. Uitată de luni bune pe Kindle, i-am întors virtual coperta mai mult din dorința de a mai citi încă o carte științifică decât pe ea în sine, dar wow... m-a prins în mrejele sale încă de la primele pagini!
Eram în picioare, într-un tramvai aglomerat, într-o seară ploioasă de septembrie și de-abia începusem să o citesc. După o scurtă introducere a câtorva personalități notabile am ajuns la un banal tabel care a reușit să mă fascineze instant prin modul extrem de simplu prin care reușea să prezinte și să explice tipurile posibile de energie și modul în care le poți converti dintr-una în alta.
Preț de câteva minute am uitat unde sunt, am uitat de aglomerație și de oboseală și am studiat cu atenție combinațiile posibile. Totul era atât de clar! Cum obții energie kinetică prin reacții chimice? Metabolismul uman și sistemul muscular sunt un exemplu. Cum obții energie termică din energie electrică? Prin încălzirea generată de rezistență.
Sunt exemple pe care nu ai cum să nu le înțelegi dacă ai un minim de cunoștințe de fizică și chimie și în același timp sunt reprezentative și relevante.
Tipurile de energie și conversiile posibile, preluat din cartea lui Vaclav Smil
Vaclav Smil a atins și unele aspecte legate de civilizația umană și modul în care a evoluat. Pe lângă ipotezele din Sapiens: A Brief History Of Human Kind a lui Yuval Noah Harari, afli că și energia a jucat un rol existenția în dezvoltarea civilizației. Un oraș mare nu se putea dezvoltă fără acces la un nivel corespunzător de energie. De exemplu, cum să apară o metropolă într-un loc în care nu poți aduce suficient combustibil pentru a încălzi un număr imens de oameni pe timp de iarnă?
Începând cu definiția termenului, Energy: A Beginner's Guide acoperă aproape orice aspect posibil al energiei: cum funcționează în interiorul corpului uman, modurile în care poate fi creată și consumată în natură, care e istoria din spatele cărbunilor și al petroului, cum au căpătat popularitate, cum influențează actualmente civilizația umană și ce alternative pot apărea în viitor și așa mai departe.
Deși există și pasaje tehnice, cartea chiar e un veritabil ghid al începătorului. Lucrurile sunt prezentate inițial la un nivel cât mai de bază și cât mai general și se aprofundează fără a intra în detalii care să depășească un amator entuziast. Abordarea diverselor subiecte dintr-un număr cât mai mare de unghiuri o face interesantă și pentru cineva care știe deja partea "tehnică", completându-i astfel cunoștințele.
În ceea ce mă privește, o consider o carte de căpătâi, de recomandat oricărei persoane care dorește să afle ceva mai multe nu despre energie, nu despre fizică sau chimie, ci pur și simplu despre lumea în care trăim!